PAŽLJIVO S OVIM KAPSULAMA ZA KOSU! Zbog vitamina koji sadrže lekari ne mogu da otkriju da li pacijent ima RAK! VEOMA OPASNO
Foto: Shuterstock, Printskrin

popularn SUPLEMENT

PAŽLJIVO S OVIM KAPSULAMA ZA KOSU! Zbog vitamina koji sadrže lekari ne mogu da otkriju da li pacijent ima RAK! VEOMA OPASNO

Društvo -

Biotin ili vitamin B7, koji je široko korišćen za poboljšanje kvaliteta kose, ali i kože i noktiju, daje lažne rezultate brojnih hormona, tumor markera i drugih pokazatelja u krvi, pa se dešava da je naizgled sve u redu, a osoba zapravo ima rak ili će je strefiti infarkt!

Kapsule biotina, koji je poznat i kao vitamin H, izuzetno su popularne, a ovi suplementi predstavljeni su i kao idealan i lagan način da kosa koja opada, lomi se i puca poraste, postane kvalitetna i sjajna, a dlaka debela. Posebno je naznačeno da biotin treba uzimati najmanje tri do šest meseci da bi se video efekat na kosi, ali i koži koja se peruta i lomljivim noktima.

dr Miloš Žarković
foto: printskrin

Endokrinolog prof. dr Miloš Žarković s Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma UKC Srbije za Kurir objašnjava da su biotin i streptavidin komponente pribora za određivanje većine hormona, tumor markera i nekih drugih "stavki" u analizi krvi.

- Streptavidin, koji je protein, i biotin jako se vezuju jedan za drugi i koriste se za određivanje brojnih hormona, tumor markera. Ako ubacite još biotina u organizam, a mnogo se koristi za lepu kosu, doći će do interferencije i rezultati neće biti dobro određeni, već zamaskirani, pa se neće znati da li pacijent ima neku bolest ili će dati lažnu dijagnozu. Može se dogoditi i da, recimo, ne pokaže da su tumor markeri uvećani, pa će ispasti da je sve u redu, a u stvari je kancer u pitanju. I zato je ključno da doktor bude dobar i uzme u obzir i kliničku sliku i rezultate i pita pacijenta da li možda uzima biotin, jer se analize krvi ne uklapaju u kliničku sliku - navodi za Kurir prof. Žarković i dodaje da najmanje dva dana pre analize krvi ne bi trebalo uzimati biotin kako bi rezultati bili validni.

POTENCIJALNI UTICAJ VISOKE DOZE BIOTINA NA REZULTATE

MARKERI ŠTITNE ŽLEZDE (lažno rastu):

- slobodni T4

- slobodni T3

- total T4

- total T3

- antitela na tiroid specifičnu peroksidazu

- tireoglobulin antitela

HORMONI

Lažno padaju:

- paratireoidni hormon (PTH)

- folikulostimulirajući hormon (FHS)

- luteinizirajući hormon (LH)

- adrenokortikotropni hormon (ACTH)

- prolaktin (PRL)

- hormon rasta

- insulin

- C-peptid

- insulinu sličan faktor rasta 1 (IGF-1)

- anti-Milerov hormon (AMH)

Lažno rastu:

- kortizol

- estradiol

- testosteron

- progesteron

- dehidroepiandrosteron sulfat (DHEAS)

biotin
foto: Shuterstock, Printskrin

TUMOR MARKERI (lažno padaju)

- alfa-fetoprotein (AFP)

- kancer antigen

- karcinoembrionski antigen

- carbohydrate antigen

SRČANI MARKERI (lažno opadaju)

- troponin

- NT-proBNP

NUTRITIVNI MARKERI

lažno opadaju:

- feritin

lažno rastu:

- vitamin D 25-hidroksi

- vitamin B12 reflexive

- folat

ZARAZNE BOLESTI

lažno padaju (tj. nereaktivan):

- hepatitis C virus antitelo

- hepatitis A antitelo

- hepatitis B surface antitelo

- hepatitis Bw antigen

- hepatitis B core antitelo

- sifilis total antitela

lažno rastu (tj. reaktivan):

- hepatitis B core antitelo

- hepatitis A antitelo

MARKERI TRUDNOĆE (lažno padaju)

- skrining trudnoće, kvalitativni

- HCG - serum, kvalitativni

TERAPEUTSKI LEKOVI (lažno rastu)

- digoksin

DRUGI PROTEINI (lažno padaju)

- imunoglobulin

- seks-hormon vezujući globulin (SHBG)

* Izvor: Univerzitetski medicinski centar u Ajovi (SAD)

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) još 2017. izdala je bezbednosno upozorenje za javnost, zdravstvene radnike, laboratorijsko osoblje i programere laboratorijskih testova da biotin može znatno da ometa određene testove i izazove netačne rezultate. FDA je posebno zabrinuta zbog interferencije biotina koja uzrokuje lažno nizak rezultat za troponin, važan biomarker za pomoć u dijagnozi srčanog udara. Povod je bila smrt pacijenta kome je troponin bio kobajagi nizak, odnosno u redu, a niko nije znao da je uzimanje biotina uzrok takvom rezultatu. Dnevna preporučena količina biotina koja ne izaziva smetnje u laboratorijskim testovima je 0,03 mg, navela je FDA. A retko kad organizmu fali biotina jer ga ima u žitaricama, orašastim plodovima, žumancima... Pilule suplemenata sadrže do 100 mg biotina i ljudi ih piju po više na dan.

U KOJIM SUPLEMENTIMA IMA BIOTINA:

- multivitamini

- prenatalni multivitamini

- dodatak za rast kose, kože i noktiju

- Mnogi dijetetski suplementi koji se promovišu za dobrobit kose, kože i noktiju sadrže nivoe biotina do 650 puta veće od preporučenog dnevnog unosa - navela je FDA.

dr Milena Stanojević
dr Milena Stanojevićfoto: privatna arhiva

Dr Milena Stanojević, triholog (stručnjak za kosu), objašnjava za Kurir da oni biotin daju kao suplement uz druge losione i tretmane onima koji imaju problem s kosom, ali da to treba nakratko prekinuti zarad analiza.

- Zbog laboratorijskih analiza ne treba uzimati biotin najmanje dva, a najbolje sedam dana. Inače, biotin podržava rast kose kad krene da se proređuje i opada. Daje se i nakon preležane korone, koja difuzno proređuje kosu. Takođe, proređivanje kose može da se javi i usled hormonske neravnoteže, ali i posle dijeta zbog malnutricija - nedostatka vitamina i minerala. Sve traži davanje suplemenata - kaže za Kurir dr Stanojević i dodaje da se preporučuje 30 mcg biotina do 100 mcg dnevno tri meseca uz odobrenje lekara.

I DIJETE PROBLEM

Dermatolog dr Gordana Isailović ističe da biotin često uzimaju posle dijeta.

- Na strogim režimima ishrane ne jede se ovo, ne jede se ono, posebno hleb, i krene nedostatak vitamina B, zbog čega počne da opada kosa. Ali treba znati da ga dva-tri dana pre analiza ne treba uzimati - navodi dr Isailović.

RAZLAŽE MASTI, UGLJENE HIDRATE...

Biotin pretvara nutrijente koje unosimo hranom u energiju, razlaže masti, ugljene hidrate i amino-kiseline i podstiče sintezu proteina u telu. Keratin je protein u kosi, a biotin igra ulogu u sintezi proteina. Kao rezultat toga, kosa postaje jača, a sama dlaka postaje otpornija i deblja.

Orašasti Polodovi
foto: Thinkstock

HRANA BOGATA BIOTINOM:

- žumance

- orašasti plodovi

- iznutrice

- žitarice

- mahunarke

- pečurke

- banane

I TERAPIJA ZA MULTIPLU SKLEROZU

Osim na svoju ruku, kao vitamin koji će popraviti kosu, kožu i nokte, biotin je terapija koja se u visokim dozama preporučuje za neke bolesti, posebno za multiplu sklerozu. A to lekari moraju da znaju kada rade analize obolelima.

Kurir.rs/J. S. Spasić

bonus video:

02:52

LEKOVITOST HIPERBARIČNE KOMORE: Pomaže kod UMORA, MAMURLUKA, ali i mnogo ozbiljnijih OBOLJENJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track