BANKE ŠALJU GRAĐANIMA NEPRIJATNA PISMA: Vođenje tekućeg računa poskupljuje i do 80%! Evo i ŠTA SE DEŠAVA SA CENAMA KREDITA!
Foto: Shutterstock

monetarni udar

BANKE ŠALJU GRAĐANIMA NEPRIJATNA PISMA: Vođenje tekućeg računa poskupljuje i do 80%! Evo i ŠTA SE DEŠAVA SA CENAMA KREDITA!

Društvo -

U toku su korekcije cenovnika u velikom broju banaka, a ko razmišlja o dizanju kredita, evo šta treba da uradi kako bi prošao jeftinije

Iako je poskupljenje bankarskim kredita već bilo očekivano, mnogi građani su poslednjih dana ostali zatečeni obaveštenjima svojih bankara da će im u narednom periodu biti povećane cene vođenja tekućih računa i ostalih bankarskih proizvoda.

banka, krediti
foto: Shutterstock

Tako će u jednoj banci uslugu vođenja tekućeg računa klijentima navodno povećati sa 110 na 200 dinara, što je poskupljenje od čak 80 odsto! U drugoj banci će ista usluga poskupeti sa postojećih od 150 do 350 dinara za različite kategorije klijenata, na do 500 dinara mesečno, tvrde neprijatno iznenađeni građani koji su ove informacije podelili na društvenim mrežama.

Da je talas poskupljenja stigao u bankarski sektor, potvrđuju i informacije portala Kamatica.

Osetniji skok

- U toku su korekcije cenovnika u velikom broju banaka, pa uskoro može da se očekuje i osetniji skok cena bankarskih proizvoda, a za građane je možda i najvažnije što se ovo odnosi i na kredite. Ovakav porast cena, koji će uskoro biti i ozvaničen, pokazuje da bankarska industrija i te kako prati stanje u globalnoj i lokalnoj ekonomiji i prema tome prilagođava svoje cenovnike - navedeno je na ovom portalu, uz ocenu da nema pokazatelja da će doći do nekog novog pojeftinjenja, makar u naredne tri do četiri godine.

Analitičari ovog portala ipak ne očekuju da će povećanje cena kredita, kao i ostalih stavki iz ponude banaka, biti drastično, ali ukazuju da je sada možda poslednji trenutak za povoljnije zaduživanje.

- Savet za građane koji razmišljaju o kupovini kredita od banke jeste da što pre donesu odluku da li će kupovati kredit ili ne. Ukoliko se odluče za kupovinu, onda bi bilo dobro da to učine što pre, kako bi prošli jeftinije - ističe Dušan Uzelac, osnivač portala Kamatica.

ŠTA JE SIGURNIJE

Fiksna ili promenljiva kamata

Novac, Troškovi, Porez, Računi, Problemi, Dažbine
foto: Shutter

Građani koji se odluče da sada podignu kredit neretko su u dilemi da li da ugovore fiksnu ili promenljivu kamatu. Budući da se očekuje dalje povećanje referentnih kamata centralnih banaka u narednom periodu, a od kojih suštinski zavise varijabilni elementi kamat,a poput belibora za dinarske i euribora za evro zajmove, stručnjaci ipak savetuju da je u ovom trenutku sigurnije ugovoriti fiksnu kamatu, kako bi se dužnici zaštitili od nepredvidivih kretanja promenljivih varijabli.

Kako je Kurir već pisao, podizanje kamata na kredite posledica je zaoštravanja moneternih politika centralnih banaka širom EU, ali i SAD, kako bi obuzdale globalno rastuću inflaciju. Narodna banka Srbije je sledila njihov primer, pa je u poslednja dva meseca dva puta podizala referentnu kamatu, što će bankari, po svemu sudeći, sada uključiti u svoje kreditne proizvode.

Povećane kamatne stope

Međutim, najnoviji podaci NBS pokazuju da su i pre podizanja referentne kamate banke počele da dižu cene zajmova privredi i građanima.

9% bila je prosečna kamata na gotovinske dinarske kredite u prvom tromesečju 2022.

2,6% bila je prosečna kamata na stambene evro kredite u prvom tromesečju 2022.

- Pod uticajem pooštravanja monetarnih uslova kamatne stope na nove dinarske kredite privredi i stanovništvu blago su povećane tokom prvog tromesečja i u proseku su iznosile 3,3% i 8,5%, respektivno (sa 3,0% i 8,3%), što je bio prosek prethodnog tromesečja. Istovremeno, kamatne stope za kredite u evrima korigovane su u manjoj meri nego za dinarske kredite i u prvom tromesečju su u proseku iznosile 2,4% za privredu i 3,4% za stanovništvo - navedeno je u dokumentu "Trendovi u kreditnoj aktivnosti u prvom tromesečju 2022. godine", objavljenom na sajtu NBS.

Kurir.rs

Bonus video:

05:13

TANJA OTKRILA KAKO DANAS IZGLEDA ŽIVOT U HOLANDIJI: Zbog rata najveća inflacija u poslednjih 40 godina, a najviše plaši CENA GASA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track