PROFESOR TRAŽIO OD STUDENTKINJE DA IGRA NA KAFANSKOM STOLU ZA OCENU: Nižu se svedočenja studenata arhitekture o PREDATORU
Foto: Shutterstock

bezobrazno

PROFESOR TRAŽIO OD STUDENTKINJE DA IGRA NA KAFANSKOM STOLU ZA OCENU: Nižu se svedočenja studenata arhitekture o PREDATORU

Društvo -

Skandal koji danima drma Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, nakon niza anonimnih svedočenja studentkinja o seksualnom uznemiravanju od strane najmanje četvorice profesora, počeo je da se razrešava davanjem izjava nadležnima.

Posle izjašnjenja dekana ove visokoškolske ustanove Vladimira Lojanice, koji je u četvrtak dao izjavu policiji u svojstvu građanina, nadležni će, kako je najavljeno, saslušati sekretara i poverenika za ravnopravnost na fakultetu, a tokom naredne sedmice trebalo bi da devojke i mladići koji su podneli prijave fakultetu takođe daju izjave u policiji.

Dekan Vladimir Lojanica
Dekan Vladimir Lojanicafoto: Printscreen

U međuvremenu, na Instagram nalogu anketa_arh.bg i dalje se objavljuju nove anonimne ispovesti studenta arhitekture o pretrpljenom seksualnom i psihičkom nasilju, a među njima je i svedočenje studentkinje koja tvrdi da je njenoj drugarici najoptuživaniji profesor rekao da će igrati na kafanskom stolu za ocenu.

- Bila sam kod (ime profesora poznato redakciji) u sali na jednom predmetu, zajedno sa drugaricom. Bile su pretposlednje vežbe i hteo je da nam otkaže poslednje vežbe jer nismo imali zadatak i bio je već kraj semestra, pa nije bilo potrebe da se održavaju. Drugarica je jedina imala iskorišćen maksimalan broj izostanaka i onda joj je rekao da će njih dvoje da idu u kafanu za poslednje vežbe i da će da igra na stolu za ocenu. Sećam se vrlo dobro da je bila uznemirena i šokirana njegovim komentarom, kao i ostatak sale - napisala je ova studentkinja.

Arhitektonski Fakultet, seksualni predator, predator, ispovesti, svedočenja
foto: Printskrin/Instagram

Dodaje da nju taj profesor nije uznemiravao, ali da je pomislila kako se možda previše približava devojkama dok komentariše radove, ali je tada, 2017/18. godine, mislila da preteruje.

- Bilo je još dosta trenutaka da je upućivao neprimerene komentare studentima, ali ih se ne sećam tačno. Imali smo uvodna predavanja, gde su sve grupe bile u jednoj sali dok je profesor objašnjavao sledeći zadatak, često ne bude mesta u sali i studenti sede i po stolovima i na podu. Ja sam sedela na stolici i ispred mene je bio sto na kome je sedeo (ime profesora poznato redakciji) i još jedna devojka. Videla sam kako joj je dodirivao leđa jer se to dešavalo tačno ispred mene - zaključila je ova studentkinja.

Na pomenutom Instagram nalogu studenti su se žalili i na upravu fakulteta, koja, kako tvrde, nije reagovala na prijave o uznemiravanju pomenutog profesora koje su im slali pre godinu dana.

- Poštovani, kada ćete se pozabaviti docentom (ime i prezime poznato redakciji) i njegovim odnosima prema studentkinjana? - piše u poruci koju je Arhitektonskom fakultetu studentkinja poslala 26. juna 2021, a godinu dana kasnije dodala:

Arhitektonski Fakultet, seksualni predator, predator, ispovesti, svedočenja
foto: Printskrin/Instagram

- Ni reči od vas. Sada ćete izgleda morati da se pozabavite uvaženim docentom. Saučesnici ste, znali ste sve i ćutali, pravili se mrtvi... Svaka čast.

Inače, profesor na kog se odnosi najviše optužbi isključen je iz svih predispitnih i ispitnih obaveza, koje će umesto njega obavljati komisija.

Kurir.rs

Bonus video:

01:48

AFERA NA ARHITEKTONSKOM PRED RASPLETOM! Eksperti: Ako doktor izgubi licencu zbog mita ONDA I PROFESORI ZBOG OVOG OSTAJU BEZ POSLA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track