STANODAVKA DIGLA KIRIJU NA 250 EVRA ZA STAN U MALOM MOKROM LUGU: Stan u kome živim sam videla na OGLASIMA, ova stvar me RAZBESNELA
Foto: Shutterstock

U PROBLEMU

STANODAVKA DIGLA KIRIJU NA 250 EVRA ZA STAN U MALOM MOKROM LUGU: Stan u kome živim sam videla na OGLASIMA, ova stvar me RAZBESNELA

Društvo -

Zbog dolaska Rusa, Ukrajinaca, Turaka i drugih stranih državljana u našu zemlju pojedini stanodavci u Beogradu odlučili su da podignu kirije za čak 100 evra, ali i da isteruju naše podstanare, dajući im rok od samo desetak dana da se isele, ukoliko ne žele da plate višu kiriju narednog meseca!

Međutim, ima i onih primera gde vlasnici stanova ni ne obaveste stanare na vreme o podizanju kirije, već samo stan obajve na oglasima smatrajući da trenutni stanari neće ni pristati da plate veće kirije.

Upravo zbog ovog problema studentkinja je u jednoj grupi na društvenoj mreži Fejsbuk objavila kakvu neprijatnost je imala sa vlasnicom stana, te je ovim povodom zamolila za pomoć i upitala koja su njena prava u ovakvim slučajevima.

- Moja trenutna stanodavka je rešila da digne kiriju za 100 evra (sa 150 na 250) i da meni otkaže stan. Da nisam našla oglas ne bih ni znala koliko sada ceni stan, a meni nije ni ponudila stan po novoj ceni (mada svakako ne bih ni pristala na to, pa je možda to i pretpostavila). Inače, slike na oglasu su iz aprila meseca, ušla je u stan dok ja nisam bila kod kuće i slikala ga. Na oglasu je pisalo da je useljiv od 1. juna. Meni je "srećnu" vest saopštila 19. maja - napisala je devojka i dodala:

Cimeri, Stanarina, Kirija
foto: Shutterstock

- Ja sam juče otišla po ključeve novog stana i uredno joj saopštila da ću se seliti. Onda je ona pokrenula priču da je otkazni rok i zbog nje, i da ja treba da budem tu do isteka roka (a voli pare, i mislim da joj je do toga što će joj stan biti prazan i neće dobiti celu kiriju jer čisto sumnjam da joj je neko javio, jer ko je lud da plati 250 evra).

Stan jeste lep, ali je u Malom Mokrm Lugu, ona u oglasu napisala da je Mirijevo 2, a da je to kuća, a ne stan u kući. Nema ni mašinu svoju, na slici je komšijina mašina jer mu nije dala da je stavi u svoj stan zato što se plaši da će da joj poplavi nešto, pa je u mom stanu, ali na oglasu piše da ima i mašinu. Inače, ovo za mašinu do skoro nisam znala da mašina nije njena, ali se ona ponašala kao da je njeno. Još nijednom račun za struju nisam videla, a ja uvek trošim isto - ravno 2.000, koliko mi ona kaže. Dakle, kakva su pravila koja se tiču iseljenja - upitala je ona članove grupe.

U komentarima ispod objave su joj odgovarali da je ključna stvar u ugovoru.

- Mislim da ako si ušla u nov mesec ceo mesec treba da platiš - napisala je jedna članica:

- S obzirom na to kad ti je i na koji način rečeno ni u ludilu ne plaćaj celu kiriju - savetovali su je oni, pa čak spomenuli i da slučaj treba da prijavi inspekciji.

Međutim, advokat Nemanja Injac rekao je nedavno za Kurir da je zakup uvek najbolje urediti pisanim ugovorom, kojim se precizno definišu prava i obaveze ugovornih strana, gde se između ostalog može ugovoriti da zakupodavac ne može menjati zakupninu za ugovoreno vreme trajanja zakupa.

Nemanja Injac
foto: Privatna Arhiva

- Bez obzira na to da li postoji pisani ugovor, zakupodavac ne može jednostrano menjati iznos zakupnine, međutim, može raskinuti ugovor o zakupu, uz poštovanje otkaznog roka, a nakon toga može zaključiti ugovor o zakupu sa drugim licem. Kad su u pitanju zakupci, fizička lica, koji stan iznajmljuju za stanovanje, Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada predviđeno je da otkazni rok ne može biti kraći od 90 dana.

Ukoliko postoji ugovor o zakupu u pisanoj formi sa ugovorenim kraćim otkaznim rokom, takav član ugovora je ništavan i primenjuje se otkazni rok od 90 dana. Dakle, zakupci imaju pravo na poštovanje otkaznog roka od 90 dana i tek nakon toga ugovor može biti raskinut, a zakupodavac može izdati stan drugom licu - objasnio je Injac.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

01:42

STUDENTI U POTRAZI ZA STANOVIMA, KIRIJE PREVISOKE, A OBJEKATA NEDOVOLJNO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track