MAJKE ĆE ČEKATI POSAO PRI POVRATKU S PORODILJSKOG: Ovo je rešenje za poslodavce i zaposlene žene!
Foto: Profimedia

Rešenje

MAJKE ĆE ČEKATI POSAO PRI POVRATKU S PORODILJSKOG: Ovo je rešenje za poslodavce i zaposlene žene!

Društvo -

Uvođenjem olakšica poslodavcima, došlo bi do bolje pozicije žena na tržištu rada i, dugoročno, do povećanja nataliteta, pokazuje analiza Instituta za razvoj i inovacije

Od skoro 64.000 žena koje dobiju dete u jednoj godini, trećina njih je bila bez posla i primanja u trenutku rođenja bebe, tek polovina ima stalno zaposlenje, dok ostale mame rade "na crno" ili su povremeno angažovane u privremenim poslovima.

Više od 60 odsto zaposlenih majki u Srbiji ima primanja niža od republičkog proseka, a skoro polovina njih zarađuje između 150 i 300 evra. Uvođenje olakšica poslodavcima dovešće do bolje pozicije majki na tržištu rada i, dugoročno, do povećanja nataliteta, pokazala je ekonomska analiza koju je sproveo Institut za razvoj i inovacije uz podršku Fonda za otvoreno društvo, a naziv projekta je "I mame imaju pravo".

Tatjana Macura, predsednica udruženja "Mame su zakon", kaže za Kurir da je udruženje imalo dosta kontakata sa ženama koje su se nakon povratka na posao susrele ne samo sa direktnim otkazom već i sa tim da budu stavljene na gora radna mesta i da samim tim budu prinuđene da same daju otkaz.

Tatjana Macura, Usijanje, Vladan Glišić
foto: Kurir

- Dešavalo se i da dobiju otkaz kad odu na porodiljsko, ali to je zakonom zabranjeno i, kada se obrate inspekciji, odmah bivaju vraćene na radno mesto.

Mera koja bi se odnosila na smanjenje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje namenjena je svim majkama koje odluče da se nakon porođaja i nege deteta vrate na tržište rada. Njihov povratak na posao danas je neizvestan, jer su poslodavci dovedeni u poziciju da biraju između zamene i nekoga ko se vraća na radno mesto - kaže Macura:

- Ova mera bi relaksirala taj odnos. Kada je reč o poreskim olakšicama na zarade majki nakon porođaja, predlog podrazumeva mere subvencionisanja obaveznih doprinosa za socijalno osiguranje, što bi trebalo da zaštiti majke od gubitka posla nakon povratka sa porodiljskog ili odsustva radi nege deteta.

Poslodavac bi ostvario pravo na subvenciju na doprinose za obavezno socijalno osiguranje u trajanju od tri godine - prve godine 65 procenata, druge 60 procenata, i u trećoj godini 50 procenata.

Nenad Jevtović

Predlog obezbeđuje sigurnost posla za majke

Nenad Jevtović, direktor Instituta za razvoj i inovacije, kaže za RTS da su predlogom mera za poboljšanje položaja majki na tržištu rada obuhvaćene i nezaposlene i neaktivne majke na tržištu rada.

- Od ovog predloga, ako bude prihvaćen, očekujemo sigurnost i izvesnost posla za majke. To smo prepoznali kao osnovni problem s kojim se majke suočavaju da bi se opredelile zajedno sa svojim partnerom na roditeljstvo. To bi bio prvi efekat, a drugi bi bio rast ponude radne snage, unapređenje položaja tih majki na tržištu rada, rast njihove socijalne sigurnosti i na kraju - borba s depopulacijom koja je prisutna u Srbiji, unapređenje i povećanje stope nataliteta.

To znači da bi mu bilo mnogo jednostavnije i lakše da ženu, koja se pokazala kao vredna i dobra radnica, a imala je u međuvremenu neku zamenu dok je odsustvovala sa posla radi porođaja i nege deteta, prosto zadrži na istoj poziciji po povratku na posao, a možda i tog nekog ko je bio na zameni. Benefiti su, dakle, obostrani - i za ženu i za poslodavca.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

12:37

MAJKE GLEDALE KAKO IM VODE SINOVE Pisac otkrio stravične ispovesti rodbine otetih Srba SLUŠAO SAM UŽASE O ODLASKU U ŽUTU KUĆU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track