13:24

OVO JE TAČAN BROJ UKRAJINSKIH IZBEGLICA KOJE SE NALAZE U SRBIJI Anić Čurko istakla važnu činjenicu u vezi sa MIGRANTIMA

međunarodna kriza u ukrajini

OVO JE TAČAN BROJ UKRAJINSKIH IZBEGLICA KOJE SE NALAZE U SRBIJI Anić Čurko istakla važnu činjenicu u vezi sa MIGRANTIMA (VIDEO)

Društvo -

U Srbiji, ali i širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan izbeglica. Posvećen je ljudima koji su bili primorani da usled ratova, zbog straha od progona, nasilja i konflikta napuste svoje domove, ali i kao podrška onima koji se i danas suočavaju sa sličnim problemima. Raspad Jugoslavije, praćen ratom u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, uzrokovao je egzodus više od 2 miliona srpskih izbeglica i preko 280.000 interno raseljenih i prognanih lica sa Kosova i Metohije.

Kosovo, rat na Kosovu
foto: Profimedia

Srbija se već godinama suočava sa povećanim brojem migranata, ali zbog ratnih zbivanja u Ukrajini, poslednjih meseci naša zemlja je sigurno utočište za izbeglice iz tih krajeva.

Ukrajina, evakuisani, izbeglice
foto: EPA / STEPAN FRANKO

Očekuje se da će zbog gladi u Africi situacija sa izbeglicama biti još dramatičnija. Gošća Pulsa Srbije na Kurir televiziji bila je Ivana Anić Ćurko, savetnik za povratak u Komesarijatu za izbeglice.

Anić Čurko
foto: Kurir Televizija

- Ono što se sada dešava sa izbeglicama u Ukrajini ne sme da baci u senku sve ono što se dešavalo i u bivšim jugoslovenskim republikama, i sa interno raseljenih sa Kosova i Metohije, a čije probleme samo Srbija rešava, jer Međunarodna zajednica nema nešto sluha za to. Imamo ljude koji od 2015. dolaze sa Bliskog istoka, iz Afrike - rekla je Ivana Anić Ćurko i dodala:

- Srbija nije previše opterećena što se izbeglica iz Ukrajine tiče. Kroz našu zemlju je prošlo blizu 40.000 izbeglica iz Ukrajine. Oko 8.000 je prijavilo boravište. Oni koji nisu imali gde, oni su smešteni u centru u Vranju. To je 71 lice. Pružili smo pomoć, i svi kojima treba pomoć mogu da nam se obrate.

Anić Čurko
foto: Kurir Televizija

Celo gostovanje i informacije u vezi sa ovom temom možete pogledati u videu ISPOD:

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:48

DRUGA MIGRANTSKA KRIZA - DA LI SRBIJA IMA KAPACITETE ZA IZBEGLICE IZ AVGANISTANA? Profesor Simeunović: Pažnja mora biti maksimalna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track