01:47

Svetislav Sinđelić o kapeli iz koje je Vojvode Stevan Sinđelić krenuo u bitku

ponosni

STEVAN SINĐELIĆ JE NAŠ IDOL! Meštani Grabovca diče se VOJVODOM: Hrabro je stao na MEGDAN brojnijim i bolje NAHRANJENIM Turcima

Društvo -

Više od dva veka je prošlo od pogibije slavnog vojvode Stevana Sinđelića (1770-1809), ali meštani njegovog Grabovca i danas se s ponosom sećaju njegovog junačkog vojevanja protiv Turaka, te zaštitnički bdiju i nad njegovom spomen-kućom.

Stevan Sinđelić
foto: Wikipedia

A restaurirana kuća u kojoj je živeo resavski vojvoda i junak iz Prvog srpskog ustanka nalazi se kraj škole u centru sela Grabovac, nedaleko od Svilajnca, u prostranom dvorištu s kapelom, drvenom zvonarom i trpezarom.

Kuća, Stevan Sinđelić
foto: Kurir/Ana Denda

Svetislav Sinđelić, koji živi prekoputa ovog istorijski važnog mesta, ispričao je za Kurir gde se kuća vojvode prvobitno nalazila, koliko je menjana od Sinđelićevog boravka u njoj, te nam je pokazao i iz koje kapele je čuveni vojvoda krenuo u bitku na Čegru.

Kuća, Stevan Sinđelić
foto: Kurir/Ana Denda

- Ova kapela je objekat koji je postojao i 1804, kada je Stevan Sinđelić sa svojim Resavcima krenuo u bitku na Čegru da bi Srbe oslobodio turskog ropstva. Na kapeli su urađene neke korekcije, sredilo se ono što je moralo da se popravi - objašnjavao je ponosno Sinđelić dok nas je sprovodio po kompleksu, pa nastavio:

Kuća, Stevan Sinđelić
foto: Kurir/Ana Denda

- Ovo je njegova kuća. Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca je sredio njegovu kuću, koja se ranije nalazila malo niže u istom ovom dvorištu. Sada je zaključano, ali je unutra mnogo lepa kuća. Često ovde dolaze deca na ekskurzije, dolaze ozbiljni ljudi, penzioneri, svi dolaze...

Kuća, Stevan Sinđelić
foto: Kurir/Ana Denda

Svetislav je za Kurir priznao i koliko je ponosan što je rođen u Grabovcu:

- Iz mesta sam odakle i Stevan Sinđelić, on je naš idol i mi se dičimo njime. On će postojati još vekova i vekova jer je uspeo da stane na megdan Turcima. Turci su brojali mnogo više ljudi, bili su bolje nahranjeni, naoružani i obučeni, a on im se suprotstavio. Nije se uplašio! - zaključio je on za Kurir.

Kuća, Stevan Sinđelić
foto: Kurir/Ana Denda

Pod zaštitom države

Kulturno dobro od 1968.

Kuća Stevana Sinđelića u Grabovcu utvrđena je za nepokretno kulturno dobro - spomenik kulture rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu od 1968. godine, a kategorisana je kao kulturno dobro od velikog značaja odlukom Skupštine SRS 1979. godine.

Kuća, Stevan Sinđelić
foto: Kurir/Ana Denda

Simbol patriotizma

Žrtvovanje za otadžbinu

Stevan Sinđelić je rođen u selu Vojska, ali je nakon smrti oca Radovana prešao u Grabovac s majkom Sinđelijom, po kojoj je i dobio prezime. Kao zapovednik Resavcima u Prvom srpskom ustanku istakao se ličnom hrabrošću, te je posle boja na Ivankovcu dobio čin vojvode. Borio se i na Deligradu, a prema predanjima, u boju na Kamenici nadomak Niša, shvativši da ne može sam da odbrani šanac na Čegru nakon što su Turci pobili sve njegove saborce, pribegao je činu samožrtvovanja. Njegovi ličnost i delo postali su za potomke simbol patriotizma.

Kuća, Stevan Sinđelić
foto: Kurir/Ana Denda

Kurir.rs/ Ana Denda

Bonus video:

02:16

Rusi stigli na Kosovo na Vidovdan: Navijači Zenita tradicionalno posetili svetu srpsku zemlju i doneli pomoć

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja