ALARMANTNO, OVAJ TREND VLADA U SRBIJI! Mladići od 25 godina jure devojčice od 13 JER NJIMA MOGU DA GOSPODARE I RADE IM ŠTA HOĆE!
Stariji mladići jure klinke / Ilustracija, Foto: Reuters (19.8.2016)

STRAŠNO

ALARMANTNO, OVAJ TREND VLADA U SRBIJI! Mladići od 25 godina jure devojčice od 13 JER NJIMA MOGU DA GOSPODARE I RADE IM ŠTA HOĆE!

Društvo -

Veze muškaraca od dvadesetak godina s devojčicama od 13-14 godina sve su učestalije, a osim što se time vrši krivično delo, to može imati pogubne posledice po mentalno i fizičko zdravlje maloletnica

U poslednje vreme, pogotovu u manjim sredinama, sve je primetniji trend da mladi muškarci od 20 do 25 godina stupaju u vezu s maloletnicama, još nezrelim devojčicama od 13-14 godina.

Osim što time čine krivično delo sa zaprećenom zatvorskom kaznom i do 12 godina, stručnjaci poručuju da su u takvim slučajevima devojčice obično žrtve emocionalnih manipulacija, što može ostaviti pogubne posledice po njihovo mentalno, pa čak i fizičko zdravlje.

Psiholozi objašnjavaju za Kurir da se za devojčice u pubertetu lepe mladići koji za svoje godine nisu dovoljni zreli i verovatno imaju komplekse niže vrednosti koje leče mogućnošću da dominiraju i gospodare nam devojčicama koje biraju.

Advokat Denis Bećirić

Obljuba deteta do 14 godina je krivično delo

Stupanje u seksualne odnose sa detetom, čak i uz pristanak, prema Krivičnom zakonu može se smatrati krivičnim delom obljube, za šta je zaprećena kazna zatvorom od pet do 12 godina. Jedini izuzetak je ako između učinioca i deteta ne postoji znatnija razlika u njihovoj duševnoj i telesnoj zrelosti. - Dete do 14 godina je mlađi maloletnik, a ako se nad njim izvrši obljuba, u pitanju je krivično delo, čak iako je čin, na primer, dobrovoljan. Prema Krivičnom zakoniku, obljube nad detetom nema jedino onda kada su osobe, zapravo deca, približnih godina ili psihičkog razvoja - rekao je za Kurir advokat Denis Bećirić. On dodaje da je u Srbiji posle 16. godine dozvoljeno stupanje u brak.

- Njima mogu lako da manipulišu i nagovore ih čak i na seksualne odnose jednom rečenicom: "Nemoj da si dete". Tako nešto ne bi mogli lako da postignu sa svojim vršnjakinjama ili drugim starijim i zrelijim devojkama - kaže psiholog Snežana Repac i dodaje:

Snežana Repac
foto: Privatna arhiva

- Kada se pogleda, to je u neku ruku pedofilija. U pitanju su zreli muškarci, barem po godinama, koji jure faktički - decu. Svako ko je punoletan ne bi smeo da bude sa detetom, uzrasta, na primer, 14 godina. Ipak, kada i ovako nešto rade mladići koji su već odavno punoletni, oni to rade jer su jednostavno iz nekog razloga zaostali na tim godinama, te je razlog lična nezrelost tog mladića. Takvi ću se opravdavati da je devojčica privlačna, a istina je da svojim vršnjakinjama ne mogu da pariraju i da je jedino što žele da budu superiorni.

Ona smatra i da je tim momcima zabavno da budu sa devojčicama jer im je lako da se poigraju njihovom psihom.

- Jedan takav mladić hoće da bude gospodar te devojčice, kao i da sa njom radi šta hoće. On igra na kartu njene neiskvarenosti i poverenja, jer su devojčice vaspitane da veruju. Devojčice ne znaju da procene manipulaciju i loše namere. Tako je lako mogu obrlatiti i nagovoriti čak i na seksualne odnose, iako ona na to emocionalno ni psihološki i dalje nije spremna. Dakle, iza svega se krije potreba da budu sa osobom koja je slabije psihički moći da bi mogli da budu dominantni, jer će ona slepo da ih sluša i veruje im.

Devojčicu je lako zaseniti, pa takav momak može da je vaspita i oblikuje prema sebi - smatra Repčeva.

Ona se slaže da zaljubljivanje devojčica u mladiće koji su stariji od njih i po osam godina danas nije retkost.

- Taj mladić je njoj zanimljiv jer ima životno iskustvo koje ona nema i misli da od njega može nešto da nauči. Pošto je emocionalno nezrela, ona će u tako zaljubljenom stanju da trpi sve samo da ga ne izgubi - zaključila je Repčeva.

Direktorka udruženja Roditelj Gordana Plemić ističe da je roditeljima sve teže da se izbore sa odgojem dece koja su izložena sve agresivnijim uticajima društva, posebno sadržajima sa društvenih mreža i ostalih medijskih kanala.

Gordana Plemić
foto: Kurir TV

- U rijalitijima se posebno promovišu veze sa starijim muškarcima, pa devojčice, ako im se to ne objasni, misle da je to sasvim u redu. Ni mi roditelji nemamo kapaciteta da uđemo u sve sfere odgoja deteta, jer dete u nekim kritičnim godinama počinje malo i da se odvaja. Ne kaže se zato bez veze da je za odgoj jednog deteta "potrebno čitavo selo". Pod tim se misli i na društvo, prijatelje, medije, sve koji mogu roditeljima da daju sistematsku podršku i kažu im da jednostavno veze u kojima je dečak ili već mladić sa mladom devojčicom nije nešto što je dobro po nju.

Suzana Trajković

Bonus video:

02:23

ZBOG LAJKOVA RODITELJI IZLAŽU DECU UŽASNOJ OPASNOSTI! Manijaci skrinšotuju gole slike dece i PRODAJU pedofilima za mizaran novac!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track