05:44

FRAKTURA ATLASA JE KLINIČKI NEMOGUĆA! Kiropraktičar izjavio na Kurir TV da je slučaj preminulog Milana ČUDAN, OBJASNIO I ZAŠTO

IZNEO MIŠLJENJE

FRAKTURA ATLASA KLINIČKI NEMOGUĆA! Kiropraktičar na Kurir TV tvrdi da je slučaj pacijenta koji je preminuo ČUDAN, OBJASNIO I ZAŠTO

Društvo -

Kiropraktičar Vladan Jovićević objasnio je tokom video uključenja u emisiju "Puls Srbije" na Kurir televiziji da metoda nameštanja prvog vratnog pršljenja atlasprofilaks ne spada pod kiropraktiku i naveo da je klinički faktura atlasa nemoguća.

- Atlas ima dva plitka zgloba sa potiljačnim delom lobanje i ti snopići mogu malo da se pomeraju. Tu je ta uloga atlasa, da malo iritira i pravi problematiku. Javljaju se onda glavobolje zbog loše pozicije atlasa. To su pomeranja u vidu svega nekoliko milimetara. Proces mora biti pažljiv. Atlasprofilaksa nije kiropraktika, to je intenzivan udar. Ako pričamo o toj tehnici, tu nema stvarnog nameštanja. Vrlo mi je čudan ovaj slučaj. Prvo, atlasprofilaksa nije kiropraktika, ponavljam, a drugo fraktura atlasa je skoro gotovo klinički nemoguća. Izuzetno je teško doći do toga da slomite atlas. Zato je vrlo nezgodno bez rezultata obdukcije govoriti šta se ovde desilo - objasnio je Jovićević.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Fizijatar Žarko Radovanović, koji je takođe bio gost emisije "Puls Srbije" na Kurir televiziji, napomenuo je da je pre svakog lečenja dijagnostika najvažnija.

- Atlas je prvi pršljen i jako je važno da znamo da je on fiksiran za lobanju. On povezuje glavu sa vratom i kičmom. Uvek je najneophodnije uraditu dobru dijagnozu, pogotovo rendgenski snimak i magnetnu rezonancu. Adekvatna dijagnoza i dobar klinički pregled, pa tek onda do lečenja. Najčešće se tu koristi fizikalna terapija. Uvek se negde pacijenti javljaju kada su bolovi intenzivni. Moram još jednom napomenuti da je dijagnostika najvažnija - rekao je Radovanović.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Milan Đurić, podsetimo, preminuo je nakon tri meseca provedenih u komi pošto mu je kiropraktičar na klinici "Balans medika" slomio vratni pršljen tokom tretmana.

Đurić je 24. marta otišao u "Balans mediku" da mu nameštaju pršljen "atlas", ali je već u 16.40 sati iz te privatne klinike kolima Hitne pomoći prebačen na Institut za ortopediju na Banjici.

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:33

KIROPRAKTIČAR POSLE SMRTI MUŠKARCA KOME JE SLOMLJENA KIČMA NA TRETMANU: Za Kurir TV otkrio koliko je kiropraktika BEZBEDNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track