U SUBOTU ĆEMO SE PRŽITI NA 44 STEPENA! Pred nama je pakleni vikend, evo hoće li biti uvedena VANREDNA SITUACIJA
Foto: Zorana Jevtić, Dragana Udovičić

vrelo leto

U SUBOTU ĆEMO SE PRŽITI NA 44 STEPENA! Pred nama je pakleni vikend, evo hoće li biti uvedena VANREDNA SITUACIJA

Društvo -

Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ), za vikend nam predstoje paklene vrućine. Temperatura će postepeno rasti svakog dana, počevši od danas. Sutra se očekuje maksimalnih 37 do 39 stepeni!Što se tiče subote, tada se očekuju rekordne vrućine kakve nisu zabeležene na teritoriji Republike Srbije. Najavljeno je da će maksimalna temperatura iznositi neverovatna 44 stepena!

Iako je u narodu rasprostranjeno mišljenje da se vanredna situacija uvodi čim temperatura pređe 40 stepeni, Zakon ipak kaže drugačije. Tačnije, zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama ne definiše određenu temperaturu kao graničnu za uvođenje vanredne situacije, već se radi o reagovanju ukoliko potraju ekstremne vrućine duže od 15 dana.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da je grad preuzeo odgovarajuće mere za najavljene visoke temperature, da su cisterne sa vodom za piće postavljene na desetak mesta u gradu, a da su sva komunalna preduzeća zaštitila svoje radnike na otvorenom i da neće biti uvedena vanredna situacija, ukoliko to ne bude nužno.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track