HAOS OD RANOG JUTRA NA GRANICAMA, ČEKA SE SATIMA! Kome se žuri, ovuda može da prođe BEZ ČEKANJA I NERVIRANJA! (FOTO)
Gužva na graničnom prelazu / Ilustracija, Foto: screenshot AMSS

ALTERNATIVNI PRAVCI

HAOS OD RANOG JUTRA NA GRANICAMA, ČEKA SE SATIMA! Kome se žuri, ovuda može da prođe BEZ ČEKANJA I NERVIRANJA! (FOTO)

Društvo -

Jul važi za mesec u kome je jek sezone putovanja, pa su samim tim i nesnosne gužve na graničnim prelazima, naročito vikendom!

Tako oni koji prelaze granične prelaze, ma gde da putuju, treba da se naoružaju strpljenjem, jer su negde zadržavanja i do četiri sata! Kako je smena putnika uglavnom za vikend, kolaps na prelazima se očekuje i ove subote i nedelje!

Zbog kraja radne nedelje i špica turističke sezone, očekuje se pojačan intenzitet saobraćaja na autoputevima ka Bugarskoj i Makedoniji, ali sada i u suprotnom smeru ka Hrvatskoj i Mađarskoj, kao i na putevima ka Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, zato i na prelazima sa ovim zemljama treba računati na duže vreme čekanja, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Zbog ogromnog priliva vozila, granični prelaz Horgoš između Srbije i Mađarske, rade maksimalnim kapacitetima, sa dodatnim trakama, ali su gužve nezaobilazne. I na Kelebiji, koja je takođe prelaz između nas i Makedonije, velike su gužve. Ništa bolja situacija u danima vikenda nije ni Batrovcima (granični prelaz sa Hrvatskom), Preševu i Prohor Pčinjski (granični prelazi sa Severnom Makedonijom), i na Gradini, graničnom prelazu sa Bugarskom. I tako iz vikenda u vikend.

Ipak, dobro je znati preporuku AMSS-a o korišćenju alternativnih graničnih prelaza, posebno u sezoni godišnjih odmora.

Mađarska

Prema podacima šefova smena iz Uprave carina, na Horgošu, na ulazu u zemlju, sa mađarske strane, kolona je pet do šest kilometara duga, čekanja su od tri do pet sati, kod naših carinika prolazi se za pola sata.

Slično zadržavanje je i na izlazu iz zemlje, sve trake su popunjene, kao i međuzona, pa dežurni savetuju da se danas izbegava Horgoš i koriste drugi granični prelazi sa Mađarskom.

U Mađarsku možete i preko Bačkog Brega koji radi 24 sata dnevno, ili pak preko Bačkih Vinograda, Bajmoka, ili preko Rastine kod Sombora, koji rade od 19 časova.

granični prelazi
foto: screenshot AMSS

Hrvatska

Na Batrovcima se na izlazu čeka oko sat vremena, a na ulazu, sa hrvatske strane, kolona je do prve naplatne rampe, pa je ukupno zadržavanje na ovom graničnom prelazu oko tri sata.

U Hrvatsku osim preko dovoljno opterećenih Batrovaca i Šida koji rade 24 sata, na raspolaganju su i Bačka Palanka, Bogojevo, Bezdan, Neštin Ljuba i Sot.

granični prelazi
foto: screenshot AMSS

Bugarska

Za one koji idu preko Bugarske, granica se može prelaziti na graničnim prelazima, osim na Gradini i na prelazima Vrška Čuka, Strezimirovci i Ribarci. Svi rade 24 sata dnevno.

Velika su čekanja i na Gradini: na izlazu iz zemlje tri sata, a na ulazu sat vremena kod naših carinika i još tri sata kod Bugara. Kažu, sada su i nešto manje gužve - do dva jutros čekanja su bila i duža.

granični prelazi
foto: screenshot AMSS

Rumunija

Što se Rumunije tiče, prelazi koji rade non-stop su Đerdap I, Đerdap II, Kaluđerovo, Srpska Crnja i Vatin, dok su prelazi Jaša Tomić, Nakovo i Vrbica otvoreni do 19 sati samo za vozače putničkih vozila.

granični prelazi
foto: screenshot AMSS

Crna Gora

Najmanje se čeka na prelazu sa Crnom Gorom, na Gostunu za izlaz iz zemlje treba 45 minuta, ali su otvorene sve tri trake. Na ulazu u Srbiju nema zadržavanja.

Najpopularniji granični prelaz u Crnoj Gori je Gostun, a ljudi koji idu ili se vraćaju iz ove zemlje treba da znaju da 24 sata rade i prelazi Jabuka i Mehov Krš.

Severna Makedonija

Na prelazu Preševo, na izlazu iz zemlje, čeka se oko dva i po sata, a na ulazu nema zadržavanja.

granični prelazi
foto: screenshot AMSS

Jedan od razloga ovakvih gužvi je i početak odmora u Italiji, počela je popularna feragosta. Za ovaj vikend, manja zadržavanja očekuju se tek u ponedeljak ujutru.

Kurir.rs/S. Trajković, RTS

Bonus video:

03:07

Aleksandar Seničić i Predrag Milenković o uslovima za putovanje van granica Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track