ZAVRŠEN PROTEST POLJOPRIVREDNIKA U NOVOM SADU: Ministar Nedimović obećao rešenje o olakšicama za gorivo
Foto: Prinscreen, Promo

SASTANAK sa predstavnicima Ministarstva POLJOPRIVREDE

ZAVRŠEN PROTEST POLJOPRIVREDNIKA U NOVOM SADU: Ministar Nedimović obećao rešenje o olakšicama za gorivo

Društvo -

Posle sastanka sa predstavnicima Ministarstva, poljoprivrednici iz Pančeva i Požarevca su se razišli.

Odluku su doneli posle temeljnih razgovora o svim ranije iznetim zahtevima.

Predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović izjavio je da je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović nezadovoljnim poljoprivrednicima u Novom Sadu danas dao "konkretne i jasne" predloge, koji su dovoljni da se njihov protest ispred zgrade pokrajinske vlade okonča.

Protest Poljoprivrednika
foto: Prinscreen

Mirović je u pisanoj izjavi apelovao na poljoprivrednike da deblokiraju javne puteve i ulice i da nastave razgovor sa predstavnicima vlade Srbije u kratkom roku.

"Pokrajinska vlada podržava razgovore bez blokade jer ona ne doprinosi rešavanju problema, već samo otežava život drugim gradjanima. U okviru svojih nadležnosti Pokrajina će preduzeti sve što je moguće da se, posebno u uslovima velike suše, olakša položaj poljoprivrednika i paora, i da se pritom ne ugrozi funkcionisanje preduzeća iz oblasti vodoprivrede", naveo je Mirović.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao je poljoprivrednicima danas ispred zgrade pokrajinske vlade u Novom Sadu niz mera, ali su oni poručili da neće ukloniti traktore sa Bulevara Mihajla Pupina dok ne dobiju "pismene garancije" da će obećanja biti ispunjena.

Protest Poljoprivrednika
foto: Prinscreen

Nedimović je, između ostalog, obećao poljoprivrednicima sastanak sa premijerkom Anom Brnabić u narednih 48 sati i naveo da će se razgovarati o jesenjoj setvi i cenama.

Obećao je i da će u narednih 60 sati biti doneto rešenje o olakšicama za gorivo, kao i da će Republički hidrometeorološki zavod podneti izveštaj o suši na osnovu koga će se proceniti da li je na snazi stanje elementarne nepogode.

Ratari koji su došli traktorima u Novi Sad rekli su da vozila neće pomeriti ukoliko im, izmedju ostalog, ne bude ispunjen uslov da učesnici današnjeg protesta ni na koji način ne budu sankcionisani od strane MUP-a zbog blokade puteva. Razlog za protestnu vožnju i okupljanje poljoprivrednika su, kako su naveli organizatori, "ponižavajuće i očajno stanje u agraru Srbije i ćutanje institucija na takvo stanje".

Protest Poljoprivrednika
foto: Prinscreen

Oni zahtevaju da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, kupovinu goriva za jesenje radove po ceni od 170 dinara na svim pumpama, kao i oslobadjanje od akciza na gorivo za prolećnu setvu.

Kurirrs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track