HRANA U SVETU POJEFTINJUJE! Stručnjaci objasnili ima li Srbija veze sa tim! SVE SE TAČNO ZNA, A OD OVOGA MI ZAVISIMO!
Foto: Shutterstock

Ohrabrujuće

HRANA U SVETU POJEFTINJUJE! Stručnjaci objasnili ima li Srbija veze sa tim! SVE SE TAČNO ZNA, A OD OVOGA MI ZAVISIMO!

Društvo -

Mi sa svetskim cenama nemamo mnogo dodirnih tačaka. Imamo svoje finalne proizvode. Šansa za pad cena kod nas hipotetički postoji, kaže agroekonomista Milan Prostran

Svetske cene prehrambenih proizvoda značajno su pale u julu, a žitarice i biljna ulja pojeftinili su u dvocifrenom procentu!

To je saopštila Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), a ono što sve u Srbiji zanima jeste da li će se trend smanjenja cena preliti na naše tržište.

Stručnjaci s kojima je Kurir razgovarao, uprkos statistikama koje pokazuju pad cena u svetu, nisu optimistični da će uskoro do toga doći i kod nas, jer za nas ne znači mnogo to što je, recimo, žito krenulo da se izvozi iz Ukrajine, pošto će ono završiti u zemljama pogođenim sušom. S druge strane, imamo dovoljno hrane koju sami proizvodimo.

Inače, prema izveštaju FAO, u julu su cene biljnih ulja opale za 19,2 u odnosu na prethodni mesec, a žitarice su pojeftinile na međunarodnom tržištu za 11,5 odsto u odnosu na jun, iako su njihove cene još uvek za 16,6 odsto iznad vrednosti iz jula 2021. S padom su predvodile cene pšenice koje su potonule za čak 14,5 odsto, delom kao reakcija na sporazum Ukrajine i Rusije da se deblokira izvoz iz ključnih crnomorskih luka, a delom zbog sezonski veće ponude iz tekuće žetve na severnoj hemisferi. Svetske cene krupnih žitarica su prošlog meseca smanjene za 11,2 odsto, pri čemu su cene kukuruza niže za 10,7 odsto, zbog rusko-ukrajinskog sporazuma i povećane sezonske ponude iz Argentine i Brazila.

Ekonomista Ljubodrag Savić

Srbija ima suštinski sve

Ekonomista Ljubodrag Savić kaže da Srbija ima lokalnu robu i da nema brigu.

- Što se tiče pšenice, mesa, kukuruza, mi imamo suštinski sve. Živimo od onoga što proizvedemo, iako je i sama cena proizvodnje skočila, pa su se seljaci našli u nedaćama. Ipak, kada pogledamo zemlje koje nemaju dovoljno hrane, na sve možemo da gledamo optimistično. Ma koliko nam hrana koštala, imamo je.

Ljubodrag Savić
Ljubodrag Savić foto: Kurir

Cene pirinča su takođe zabeležile pad prvi put u 2022, a silaznu putanju su imale i cene šećera, koje su oslabile za 3,8 odsto u odnosu na jun. Mleko i mlečni proizvodi su u julu pojeftinili na globalnom tržištu za 2,5 odsto u odnosu na jun, zbog slabe trgovinske aktivnosti, ali su još uvek za 25,4 procenta skuplji nego u julu prošle godine. I cene mesa blago su snižene za 0,5 odsto u odnosu na jun.

Agroekonomista Milan Prostran kaže da ovi procenti, ma koliko lepo zvučali, mogu da budu ohrabrujući samo jer ukazuju na trend smirivanja cena.

Milan Prostran
Milan Prostran foto: Kurir televizija

- Ne treba zaboraviti da su cene pšenice, uljarica i kukuruza u prethodnom periodu dostigle istorijski maksimum kakav nije zabeležen u istoriji. Nivo cena i dalje je visok, ali mi sa svetskim cenama nemamo mnogo dodirnih tačaka, jer sami proizvodimo svoju hranu. Pozitivno je što se trend daljeg rasta zaustavio. Svakako, mi imamo sami svoje finalne proizvode s malim pomeranjima cena naviše. Šansa za pad cena hipotetički postoji, ali je to teško predvideti. Izvoz iz Ukrajine će trajati. Tek su izvezli male količine žitarica, a plan je da izvezu 20 miliona tona kukuruza, pšenice i suncokreta i to tokom osam-devet meseci - rekao je Prostran.

Suzana Trajković

Bonus video:

05:02

Srpska novinarka o rastu cena: NAMIRNICE U NEMAČKOJ POSKUPELE 10 ODSTO?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track