DRAGI MOJI SRBI DOGODILO SE NEŠTO: Proklamacija koji je kralj Petar I uputio mnoge je iznenadio ZBOG OVOGA JE OMILJEN VLADAR
Foto: Printscreen Twitter

srpska istorija

DRAGI MOJI SRBI DOGODILO SE NEŠTO: Proklamacija koji je kralj Petar I uputio mnoge je iznenadio ZBOG OVOGA JE OMILJEN VLADAR

Društvo -

Na današnji dan 1921. godine umro je velika srpske istorije - kralj Petar I Karađorđević

Ima među srpskim vladarima i ljudima koji su dobro činili našem narodu mnogo velikana koji zaslužuju da im se ime uvek spominje i da nikada ne budu zaboravljeni.

Petar Karađorđević
foto: Printscreen Twitter

Slobodno se može reći da je jedan od njih i Petar Prvi Karađorđević. Kralj Petar oslivakao je prosečnog Srbina - zalagao se za slobodu, te je tako u Srbiji uveden parlamentarni režim u kome je sve važnije odluke donosila Narodna skupština. Tako je zahvaljujući ustavu i liberalnim zakonima posle 1903. navodi se, Srbija je postala jedna od država sa najvećim procentom stanovnika koji imaju pravo da glasaju na izborima (oko 70% odraslih muškaraca).

Za vreme vladavine kralja Petra cvetala je ekonomija. Tako se navodi podatak da je broj radnika u preduzećima uvećan je za oko 2,5 puta. Prema Mari Žanin-Čalić, 1910. godine u Srbiji je bilo oko 460 raznih industrijskih preduzeća u kojima je radilo oko 16.000 radnika. Među tim radnicima žena je bilo manje od 2.600, ali su u fabrikama duvana i tekstila one bile brojnije od muškaraca.

Međutim, ono što je bilo za moral srpskog naroda važno to je da je za vreme kralja Petra Prvog i Drugog balkanskog rata Srbija bila zemlja pobednica. Zanimljiv je i njegov proglas srpskom narodu uoči nenajavljenog napada Bugara na Srbe 1913. godine, čime je počeo Drugi balkansi rat.

Proglas kralja Petra I Karađorđevića i obaveštenje da je Bugarska napala Srbiju

Dragi moji Srbi,

Dogodilo se ono, čemu se nikad nisam nadao. Bugari, naša braća po krvi i veri, naši saveznici, zaratiše na nas, bez obajve rata. Proliše krv svoje braće, svojih saveznika i nečovečno pobiše ranjenike. Rasekoše mačem savezni ugovor i uništiše prijateljstvo i bratstvo. I evo već osam dana kako se na Ovčem Polju, po Makedoniji i na starim granica naše otadžbine, bije ljuta bitka i lije bratska krv. Zgranuše se junačka srca i zadrktaše seni palih Srba na Jedrenu! Bugari zaboraviše srpsku i bratsku pomoć, zaboraviše prolivenu krv i pale junake na poljima Trakijskim! Pružiše Slovenstvu i kulturnom svetu odvratni primer neblagodarnosti i gramžljivosti. Nebratski postupak bugarskih napadača Mene je duboko zaboleo. On je povredio Moja iskrena slovenska osećanja. Odgvornost za ovaj zločin prema Slovenstvu i čovečanstvu neka podnese onaj, koji ga je izvršio.

...

Od te napasti branimo se zajednički mi i naši verni i junački saveznici Grci; s nama brane srpske zemlje naša hrabra i viteška braća, Crnogorski Sokolovi.

Životni interesi Otadžbine, nagnali su Me, i ako teška srca, da pozovem Moju hrabru vojsku, da se požrtvovanjem i junaštvom pokaže dostojna heroja slavnih pobeda na Kumanovu, Prilipu, Bitolju i Jedrenu.

Neka Mojim dragim vojnicima Bog i sreća junačka u pomoći budu u ovom žalosnom, ali nama nametnutom ratu.

U Beogradu 25. juna 1913. godine, Petar I, s.r.

Međutim, verovatno je ono zbog čega najviše pamtimo Kralja Petra bilo to što je ostareo i bolestan prešao na volovima Albansku golgotu, zajedno sa srpskom vojskom.

Među narodom kralj Petar Prvi Karađorđević imao je nadimak čika Pera kralj, Stari kralj, Petar Oslobodilac.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

07:18

PRVA BEBA KOJU JE ENGLESKA KRALJICA DRŽALA BIO JE ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ Ambasadorka Joksimović otkrila NEVEROVATNE NEPOZNANICE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track