ŠKOLSKA GODINA NA KOSMETU POČELA HIMNOM SRBIJE: Bože pravde za srpske đake u 100 škola
Foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

Načelnik školske uprave za KIM Ivan Zaporožac

ŠKOLSKA GODINA NA KOSMETU POČELA HIMNOM SRBIJE: Bože pravde za srpske đake u 100 škola

Društvo -

BEOGRAD - Načelnik školske uprave za KIM Ivan Zaporožac izjavio je da je u srpskim sredinama na Kosovu školska godina za oko 15.000 osnovaca i srednjoškolaca u ukupno stotinu škola počela na vreme, intoniranjem državne himne Republike Srbije.

"Očekujemo kako smo u miru započeli školsku godinu, da i u miru završimo. Svim učenicima, nastavnicima i roditeljima poželeo bih zdravlje sreću i puno uspeha u narednom periodu", rekao je Zaporožac.

Zaporožac je naveo da u školama u srpskim sredinama na Kosovu ima oko 10.000 osnovaca i nešto više od 5.000 učenika u srednjim školama.

"Na teritoriji KiM imamo jedan veliki broj učenika. Uz pomoć države, Minsitarstva prosvete i rukovodstva države nismo izgubili nijedno radno mesto, nijedan radnik nije ostao bez posla, nijedno odeljenje nije ugašeno. Zbog toga smo srećni i zahvaljujemo državnom rukovodstvu", rekao je Zaporožac navevši da ima ukupno 100 škola, od kojih 66 osnovnih, tri muzičke, jedna specijalna i 30 srednjih škola. .

On je naveo da još uvek nema preciznih podataka, ali da je ove školske godine možda i malo više prvaka nego prošle.

Zaporožac je rekao da Osnovna škola "Branko Radičević"u Severnoj Mitrovici ima jedno odeljenje više i na osnovu Pravilnika formirana su četiri odeljenja na, kako je dodao, opštu radost i škole i nastavnika.

U Metohiji u prvi razred krenula 22 đaka

U srpskim sredinama u Metohiji Goraždevcu, Osojanu, Velikoj Hoči i Orahovcu, u prvi razred su krenula ukupno 22 učenika.

Direktor Osnovne škole "Janko Jovićević" u Goraždevcu Milan Andjelković kazao je da je u toj školi u prvi razred upisano 11 učenika, da su knjige obezbeđene skoro za sve đake i da oko toga neće biti ni najmanjih problema.

"Sve je spremno za početak školske 2022/2023 godine i svi uslovi su ispoštovani, kako tehnički tako i epidemiološki. U prvi razred ove godine upisujemo 11 djaka, što je na neki način za pohvalu da kao mala škola po broju djaka i odeljenja ove godine upisujemo 11 djaka prvaka", rekao je Andjelković za Radio Goraždevac.

Direktor OŠ "Radoš Tošić" u Osojanu Milan Kovačević rekao je da su u toj školi u prvi razred upisana tri učenika.

"Besplatni udžbenici su obezbeđeni samo za one koji su socijalno ugroženi, a što se tiče ovih drugih teško je da se nabave jer ih u Mitrovici uglavnom nema", naveo je Kovačević.

Direktorika OŠ "Dositej Obradović" u Orahovcu, gde su u prvi razred su upisana četri učenika, Suzana Milićević kazala je da su učenici samo delimično snabdeveni udžbenicima.

"Koriste se polovni udžbenici koji se prenose s generacije na generaciju. Problem predstavljaju radne sveske i radni listovi koji trebaju da se kupe u Kosovskoj Mitrovici ili u centralnoj Srbiji", rekla je Milićević.

I u OŠ "Svetozar Marković" u Velikoj Hoči prvi put su u školu krenula četri djaka. Direktor škole Marko Spasić kaže da će školu u Velikoj Hoči pohadjati ukupno 52 učenika i da je oko 80 odsto djaka snabdeveno udžbenicima.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track