ZA OVAJ POSAO DNEVNICA IDE I DO 5.000 DINARA, A NEMA KO DA RADI: Proizvođači traže radnike, a vreme otkucava!
dobra dnevnica, Foto: MONDO/Uroš Arsić

Srpski voćari u problemu

ZA OVAJ POSAO DNEVNICA IDE I DO 5.000 DINARA, A NEMA KO DA RADI: Proizvođači traže radnike, a vreme otkucava!

Društvo -

Ni dnevnicom od 5.000 dinara ne mogu da privuku ljude da uđu u šljivike i pomognu da se prikupi rod

Iako je dnevnica za berače šljiva ove godine i do 5.000 dinara, uzgajivači srpskog plavog zlata usred berbe nemaju radne snage ni za lek. Mnogi od njih kažu da će ovogodišnji rod ostati nepokupljen u voćnjacima jer nema ko da ga obere, pa da samim tim neće stići ni do rakije.

Sezonski berači šljive ove godine za hiljadu dinara više mogu da zarade u branju nego lane, ali... Goran Đokić iz firme "Agrobis", koja se bavi zamrzavanjem i preradom organskog voća u Blacu, a i sam je proizvođač šljive, kaže za Kurir da pored manjka i lošeg roda šljive ove godine uzgajivači danima ne mogu da nađu ispomoć.

šljiva, šljive
foto: Kurir/T.Ilić

- U našim krajevima se trenutno bere sorta stenlej, čačanska lepotica je uglavnom obrana, ali je kod nas ima manje. Niko neće da bere ni za dnevnicu ni po kilogramu. Ako neko bere po kilogramu, njemu se plaća sedam-osam dinara za kilogram, a otkupna cena druge klase je 13 dinara i šta onda ostane proizvođaču?! - objašnjava nam Đokić:

šljivik, čačanska lepotica, šljiva, šljive, Tomislav Marković, najveći šljivik u Srbiji
foto: RINA

- Već sada plodovi trunu, što zbog vlage, što zbog toga što nema ko da ih bere. Uzgajivači odu do voćnjaka samo da uberu za svoje potrebe, eventualno da naprave džem, slatko. Neki uopšte ne mogu ni da uđu u voćnjak zbog kiše, koja je napravila haos, pa će šljiva da propadne.

Neće imati ni za rakiju. Prvo ne mogu da nađu berača, a i ako nađu, ne isplati se toliko da ga plate jer njima onda ništa ne ostane i onda je bolje da taj rod propadne. Trenutno se lakše mogu naći tresači voća jer je njihov posao nešto lakši u odnosu na berače. Manja im je dnevnica i više se isplati platiti tresača, pa da onda porodica uzgajivača pokupi koliko može.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

00:13

Aleksandar Vučić na svečanom otvaranju Sajma šljiva u Osečini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track