JOŠ NIKO OD HRVATA NIJE ODGOVARAO ZA MASAKR: Savez Srba traži pokretanje postupka za ubistvo sedmoro Srba 1993. kod Drniša
Miodrag Linta, Foto: Kurir televizija

29. godišnjica užasnog zločina

JOŠ NIKO OD HRVATA NIJE ODGOVARAO ZA MASAKR: Savez Srba traži pokretanje postupka za ubistvo sedmoro Srba 1993. kod Drniša

Društvo -

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je danas Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene krivični postupak za ubistvo sedmoro srpskih civila u Mirlović polju kod Drniša, septembra 1993. godine.

Linta je povodom 29. godišnjice tog zločina podsetio da niko od odgovornih iz hrvatskih vojnih, paravojnih i policijskih snaga nije odgovarao za ubistvo srpskih civila starosti od 55 do 86 godina.

"Prema dostupnim informacijama, zločin je 6. septembra 1993. godine izvršila Deveta bojna 'Rafael Boban' koja je dobila ime po jednom od komandanata po zlu čuvene Crne legije iz vremena NDH. Deveta bojna je bila u sastavu 114. brigade Hrvatske vojske kojom je komandovao otvoreni sledbenik ustaškog pokreta Marko Skejo", naveo je Linta.

Dodao je da je "neophodno čuvati kulturu sećanja na nevine srpske žrtve ubijene tokom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije". ; "Od nacionalnog je značaja da se borimo za istorijsku istinu o karakteru ratova devedesetih i za istinu o stradanju srpskog naroda", naveo je Linta.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track