02:32

GOJAZNO DETE JE BOLESNO DETE! Uznemirujući podaci govore da nam se deca sve gore hrane: Nutricionista otkrila KAKO DA IH UOBROČIMO

školarci

GOJAZNO DETE JE BOLESNO DETE! Uznemirujući podaci govore da se najmlađi sve gore hrane: Nutricionista otkrila KAKO DA IH UOBROČIMO

Društvo -

Sve više dece se pokazuje ili kao gojazno ili neuhranjeno, a razlog tome je neizbalansirana ishrana, koja je najčešće bazirana na brzoj i nezdravoj hrani.

Nutricionista dr Veroslava Stanković istakla je da roditelji ne daju dobar primer deci kada je u pitanju zdrava ishrana.

- Prvo roditelji treba da imaju zdrave navike. Dete koje ne doručkuje neće moći da postiže dobre rezultate. Dete mora da se nauči da mora da pojede nešto pre nego što izađe iz kuće - kaže dr Veroslava Stankvić, koja je dodala da je pored doručka najbolje prirpemiti i užinu deci.

Starije razrede treba pripremati za zdraviju užinu, jedna voćna, a druga slana i slatka.

Veroslava Stanković
foto: Kurir televizija

- Jedno jaje na šnitice, prepečeni hleb, malo humusa. I voda obavezno, deca su dehidrirana. Oko 20,8 odsto populacije Srbije je gojazno, a oko 30 je predgojazno. Deca su gojazna, imaju zdravstvene probleme, gojazno dete je bolesno dete ili bolesni adolescent - kaže Stanković.

Od sedme godine razlikuje se ishrana dečaka i devojčica.

- Dečaci moraju više kalorija da unesu. Ali imamo problem sa fizičkom aktivnošću, deca uglavnom sede za kompjuterom i mahinalno grickaju nešto, retko kad zdravo, tako da je ogroman unos nezdravih kalorija kod dece - kaže Veroslava Stanković.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track