Vuruna:Promocija najboljih oficira spremnih za izazove

Stižu potporučnici

Vuruna:Promocija najboljih oficira spremnih za izazove

Društvo -
Predsednik Srbije uručiće sablje trojici najboljih kadeta - pilotu helikoptera i diplomiranom inženjeru saobraćaja Radovanu Žuniću iz Sremske Mitrovice, pripadniku protivvazdušne odbrane diplomiranom menadzeru Milku Durleviću iz Niša i diplomiranom inženjeru elektrotehnike i računarstva Đorđu Stojanoviću iz Zrejnanina

BEOGRAD - Ispred Narodne skupštine Srbije sutra će 156 kadeta Vojne akademije biti promovisano u najmlađe oficire Vojske Srbije, a načelnik te ustanove, brigadni general Mladen Vuruna, ističe da je to jedan od najvažnijih događaja za tu visokoškolsku ustanovu, ali i za Republiku Srbiju i njenu Vojsku.

"Promocija oficira je za nas izuzetno lep, ali i veoma značajan događaj. Samo obrazovan oficir može da odgovori svim potencijalnim izazovima, rizicima i pretnjama", istakao je Vuruna.

U čin oficira sutra će biti uvedeno 156 kadeta 133. klase Vojne akademije, među kojima i 31 kadetkinja, kao i dva pripadnika Vojske Crne Gore.

Svečanosti će, kako je rekao general Vuruna, prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, članovi Vlade Srbije, ministar odbrane Aleksandar Vučić, načelnik generalštaba VS general Ljubiša Diković, kao i gosti iz zemlje i inostranstva, među kojima je posebno izdvojio kadete sa vojnih akademija Egipta, Velike Britanije i Francuske.

Predsednik Srbije uručiće sablje trojici najboljih kadeta - pilotu helikoptera i diplomiranom inženjeru saobraćaja Radovanu Žuniću iz Sremske Mitrovice, pripadniku protivvazdušne odbrane diplomiranom menadzeru Milku Durleviću iz Niša i diplomiranom inženjeru elektrotehnike i računarstva Đorđu Stojanoviću iz Zrejnanina

Prvi čovek Vojne akademije posebno je naglasio značaj akademskog obrazovanja za profesionalne vojnike, pripadnike Vojske Srbije:

"Samo akademski obrazovani pripadnici Vojske Srbije mogu da odgovore svim zahtevima koji se pred njih postavljaju. I u budućnosti ćemo nastaviti da gradimo što obrazovanije, što perfektnije i što bolje oficire Vojske Srbije, u čemu imamo višedecenijsko iskustvo", kazao je Vuruna.

Načelnik Vojne akademije istakao je da ova ustanova prati trendove vojnog obrazovanja u svetu;

"U procesu akreditacije studijske programe smo uskladili sa nekim boljim akademijama iz drugih zemalja, poput Belgije, Češke i Mađarske. Isto tako redovno pratimo konferencije komandanata vojnih akademija koje se dva puta godišnje održavaju i na tim mestima razmenjujemo iskustva i razvijamo i osavremenjujemo programe", ukazuje Vuruna.

On navodi da su Vojna akademija i Univerzitet odbrane priznati i uvaženi u regionu i van njega:"Našu akademiju pohađaju kadeti i iz drugih zemalja, poput Kine, Angole i Crne Gore. Tendencija i želja nam je da ugostimo što više, pa smo tako imali i studente master studija iz Alžira. S druge strane naši kadeti odlaze u Italiju, Grčku, Sjedinjene Američke Države", kaže Vuruna.

Kadet Žunić, koji je ostvario najbolji uspeh među svim kadetima sa prosekom 9,48, postao je najbolji mladi oficir baš na stogodišnjicu srpskog vojnog vazduhoplovstva.

"Sutrašnji dan predstavlja krunu mog osmogodišnjeg školovanja u vojsci, pošto sam prethodno završio vojnu gimnaziju. Drago mi je što sam prvi u rangu i što sam pilot baš na veliki jubilej vazduhoplovstava.

Ove godine akademiju je završilo svih šest pilota koji su je upisali, isto onoliko koliko je imala prva generacija 1912. godine", rekao je za Tanjug budući potporučnik Radovan Žunić.

On je dodao da je svečanost ispred skupštine najveći događaj koji je zajedno sa kolegama čekao sve ove godine, ali je otkrio i buduće planove."Pošto sam pilot, nije mi toliko značajno usavrsavanje po vojnoj hijerarhiji, več ću prioritet dati osposobljavanju u letačkom smislu. Nadam se da ću biti što bolji pilot, a dalje školovanje i usavršavanje sačekaće neko vreme", kazao je Žunić.

Ove godine u čin oficira trebalo je da budu proizvedeni i kadeti Milina Miletić i Filip Milojević, koji su juna ove godine tragično stradali na Pasuljanskim livadama.Kako je rekao načelnik Vojne akademije general Vuruna, ova velika tragedija veoma je potresla celu ustanovu i sve pripadnike Vojske Srbije.Vuruna: Pasuljanske nisu sistemska greška već propust u disciplini

On je istakao da u slučaju pogibije kadeta na Pasuljanskim livadama nije reč o sistemskoj grešci, odnosno u osposobljavanju, obuci i obrazovanju kadeta.

"Reč je o određenim propustima u disciplini i odgovornosti pojedinaca za šta je podnet zahtev za pokretanje istrage pred Višim sudom u Jagodini, a takođe su podignuti optužni raporti pred vojno-disciplinskim sudom. I dalje, kroz sudske procese i istragu ćemo doći do odgovora šta se zaista desilo i ko snosi najveću odgovornost za ovu tragediju", rekao je Vuruna.

General je naglasio da će Milina i Filip i sutra i uvek biti u srcu i mislima pripadnika Vojne akademije.Vuruna je budućim polaznicima Vojne akademije poručio da ozbiljno shvate vojni poziv i školovanje na Vojnoj akademiji za koje smatra da nije lako.

"Ono je teško, ima i rizika i izazova, ali ovo je jedan častan posao. Sigurno će dobiti kvalitetno obrazovanje na Vojnoj akademiji radeći posao koji će ih sigurno ispuniti. Moći će da se i usavršavaju i razvijaju i verujem da će biti zadovoljni", zaključio je Vuruna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track