Zbog neplaćanja sudije porotnici najavile štrajk

Zbog neplaćanja sudije porotnici najavile štrajk

Društvo -
Izvršni odbor Društva sudija porotnika Srbije doneo je takvu odluku, jer sudije porotnici nisu plaćene, iako svakodnevno dolaze i rade u sudskim većima i donose odluke i presude

BEOGRAD- Sudije porotnici najavile su da će od 17. septembra obustaviti vršenje te funkcije do isplate svih zaostalih naknada, koje nisu dobili od februara ove godine, a u pojedinim sudovima ni za 2011. godinu, .

Izvršni odbor Društva sudija porotnika Srbije doneo je takvu odluku, jer sudije porotnici nisu plaćene, iako svakodnevno dolaze i rade u sudskim većima i donose odluke i presude, saopštilo je to Društvo.

Napominje se, pak, da su sudovi na neisplaćene naknade sudija porotnika obračunali i uplatili doprinose za PIO što, kako tumače, znači da su sredstva preneta iz budžeta Srbije, ali da je deo za naknade neko protivzakonito preusmerio za neke druge namene.

Sudije porotnici traže nečiju krivičnu odgovornost, o čemu će obavestiti Ministarstvo pravde, zaštitnika građana i državnog revizora, dok su pismom o svojoj odluci i zahtevima već obavestili predsednicu Visokog saveta sudstva Natu Mesarović.Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track