SRBIJA JAČA SARADNJU SA DIJASPOROM: Povratnici iz Nemačke VOLONTIRAJU ILI POKREĆU BIZNIS u našoj zemlji (FOTO)
Foto: GIZ

MIGRACIJE

SRBIJA JAČA SARADNJU SA DIJASPOROM: Povratnici iz Nemačke VOLONTIRAJU ILI POKREĆU BIZNIS u našoj zemlji (FOTO)

Društvo -

Naša zemlja jača saradnju s dijasporom, dok program "Migracije i dijaspora" nudi podršku onima koji bi se vratili radi profesionalnog angažmana s ciljem da prenesu stručno znanje u zemlju porekla

Srbija radi na jačanju saradnje s dijasporom, a program "Migracije i dijaspora" nudi podršku našim ljudima u Nemačkoj koji bi se vratili, kratkoročno ili dugoročno, u Srbiju radi profesionalnog angažmana s ciljem da prenesu stručno znanje, kaže za Kurir Milica Lješević, koordinatorka globalnog programa "Migracije i dijaspora" (PMD) u Srbiji, u ime GIZ.

Naime, pomenuti program, u okviru Nemačke razvojne saradnje, sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalnom službom za zapošljavanje, Komesarijatom za izbeglice i migracije, kao i drugim institucijama i organizacijama.

Milica Lješević
Milica Lješevićfoto: GIZ

- Srpska dijaspora je veoma raznolika. Reč je o osobama s različitim socio-demografskim karakteristikama, koji imaju različita interesovanja i nivo povezanosti s našom zemljom.

Mi pružamo podršku u kreiranju i sprovođenju načina za to kako da ojačamo saradnju s dijasporom. Svetska banka navodi da doznake dijaspore u Srbiji iznose oko osam odsto nacionalnog dohotka zemlje. Pored novca koji se uliva u zemlju putem doznaka, dijaspora može da doprinese i prenosom znanja - kaže Lješevićeva.

Ona navodi i da je pored resursa (finansijskih i materijalnih) važno i da postoje politike koje stimulišu razmenu, kruženje radne snage i povratak:

- Aktuelna Strategija o ekonomskim migracijama, koju je Vlada Srbije, uz podršku programa PMD, usvojila za period od 2021. do 2017, kao i iz nje proistekli Akcioni plan za period od 2021. do 2023. imaju za cilj jačanje veze s dijasporom, promociju i pružanje podrške cirkularnim migracijama.

1 / 3 Foto: GIZ

Takođe ističe da je važno za ovu oblast izdvojiti resurse koji su preduslov da se dijaspora uključi u razvojne procese u zemlji.

- Globalni program "Migracije i dijaspora" sprovodi se i u Srbiji, pored 22 zemlje širom sveta, s ciljem da se osnaže institucije i drugi akteri u zemlji kako bi koristili benefite od migracija u što većoj meri. Program je fokusiran na vezu između migracija i razvoja.

Što se tiče oblasti dijaspore, ovaj program nudi nekoliko modela saradnje i obraća se, s jedne strane, srpskoj dijaspori u Nemačkoj, a s druge strane lokalnim organizacijama u Srbiji radi mogućnosti povezivanja.

Daje podršku i za pokretanje biznisa od strane predstavnika dijaspore u Srbiji, nudi podršku za realizaciju projekata koje udruženja iz dijaspore sprovode u Srbiji, ali i za uključivanje pojedinaca koji imaju kvalifikacije i veštine i žele da se uključe u saradnju sa organizacijama u našoj zemlji. Cilj je da se osnaže uključene institucije i organizacije - navodi Lješevićeva i dodaje:

- Zato smo podržali veliki broj angažovanja pojedinaca iz dijaspore koji su došli u Srbiju i podelili svoje znanje i kontakte. Na primer, na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju u Beogradu imali smo našeg čoveka koji je zaposlen na univerzitetu u Ahenu u Nemačkoj i koji je nekoliko nedelja sarađivao s našim studentima i kolegama na institutu i podelio svoja znanja.

Neutralisanje negativnih efekata

Iseljavanje ne mora biti samo gubitak za zemlju

Prema podacima Evrostata, samo u 2018. godini tzv. dozvolu boravka prvi put na teritoriji Evropske unije dobilo je 52.049 državljana Srbije (novi rezidenti), što je gotovo 12.000 više nego u 2017. Osnov za dobijanje dozvole boravka je pre svega zaposlenje (više od polovine), spajanje porodice (svaka treća osoba), dok je obrazovanje razlog kod nešto manje od 10 odsto njih.

Utvrđeno je i da država ne gubi samo zbog toga što odlaze ljudi u čije je obrazovanje uložen znatan kapital već se i potencijal za stvaranje BDP umanjuje za 19.446 evra po osobi svake godine. Kada se tome doda iznos uložen u obrazovanje onih koji su otišli, javlja se gubitak od 1,2 do preko dve milijarde evra godišnje. Jačanjem veza između dijaspore i matice negativni efekti migracija mogu se neutralisati.

On je nekoliko puta bio volonterski angažovan na kraći period uz podršku našeg programa. Takođe, podržali smo angažovanja lekara, pedijatrijskih sestara, profesionalaca iz oblasti marketinga, komunikacija i dr. da podele svoja iskustva u Srbiji.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Bonus video:

Bonus video:

19:46

CENE ENERGENATA NISU SKOČILE ZBOG RATA U UKRAJINI Stručnjaci tvrde: Nemačka slabi i već je u recesiji RUSIJA SE OVAKO OSIGURALA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track