ISPRAVKA Teorije da se Tito predstavljao kao neko drugi su TEORIJE ZAVERE, NEMA DOKAZA
Foto: Printscreen/Happy, Profimedia

ISPRAVKA Teorije da se Tito predstavljao kao neko drugi su TEORIJE ZAVERE, NEMA DOKAZA

Društvo -

Ispravka: Kurir.rs je 22.9.2022 preneo tvrdnje novinara i publiciste Marka Lopušine u kojim je tvrdio brojne neproverene činjenice o Josipu Brozu, a između ostalog i o navodnoj "prevari na njegovoj sahrani", o stvarnom identitetu Tita i slično, ali fakt-čekerska analiza sajta Raskrinkavanje.ba konstatuje da ne postoje dokazi koji bi doveli u pitanje identitet predsednika SFRJ, kao i da sve teze na ovu temu spadaju u domen teorije zavera.

Ne postoje nikakvi relevantni dokazi da se Tito lažno predstavljao, a mnoge tvrdnje o njegovom “pravom” identitetu su prosto besmislene, nelogične i pune nedosljednosti, piše Raskrinkavanje.ba.

Tvrdnje da je Josipa Broza iz Kumrovca zamenio neko drugi ko se lažno predstavljao kao Tito su zapravo teorije zavere, stoga se izvinjavamo čitaocima na prenošenju neproverenih činjenica.

Šta kaže zvanična biografija?

Josip Broz Tito, 0277251892
foto: Profimedia

Josip Broz Tito je bio jugoslovenski komunistički revolucionar, državnik, diplomata, lider Saveza komunista Jugoslavije, te doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Rođen je 7. maja 1892. godine u Kumrovcu, a preminuo 4. maja 1980. godine u Ljubljani. Bio je vođa Narodno-oslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu, jedan od idejnih tvoraca socijalističke države, predsednik Saveza komunista, ministar odbrane Jugoslavije, premijer Federativne Narodne Republike Jugoslavije, te predsednik SFRJ. Jedan je od osnivača Pokreta nesvrstanih, te njegov generalni sekretar. Smatra se jednom od najznačajnijih ličnosti 20. veka. Josip Broz je rođen 1892. godine u selu Kumrovec u Hrvatskom zagorju, na samoj granici sa Slovenijom. Njegov otac Franjo je bio Hrvat i majka Marija (devojački Javeršek) Slovenka. Marija je poreklom iz sela Posrede. Kada joj je bilo 16 godina upoznala je Franju Broza. Venčali su se 1881. godine. Josip je bio sedmo od petnaestoro Franjine i Marijine dece. Brozovi su se, poput većine tadašnjih porodica, bavili zemljoradnjom.

Kurir.rs / Mondo / biografija.org

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track