UPRAVNI ODBOR KLINIKE "DR LAZA LAZAREVIĆ": Radimo u interesu pacijenata
Foto: Ana Paunković

saopštenje

UPRAVNI ODBOR KLINIKE "DR LAZA LAZAREVIĆ": Radimo u interesu pacijenata

Društvo -

Upravni odbor Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" izdao je saopštenje u vezi sa aktuelnom situacijom odnosno vezano za skup koji je organizovala nekolicina zaposlenih.

U njemu se navodi da je stručni rad u Klinici do 2017. godine odlikovalo odsustvo stručnih standarda, dehumanizovan odnos prema pacijentima, veliki broj neželjenih događaja a da je Klinika tokom 2019. akreditovana i kao jedina psihijatrijska ustanova prva uvela procedure rada i standarda kvaliteta usluga.

- Klinika je tokom 2015. i 2016. godine u dužim periodima bila u blokadi računa a nakon 2017. godine izmiren su sva dugovanja i od tada račun nijednog dana nije bio u blokadi. Dug Klinike 2017. godine iznosio je oko 250 miliona dinara, odnosno oko 2, 5 miliona evra. Na današnji dan Klinika raspolaže sa 36 miliona sopstvenih sredstava, odnosno oko 350.000 evra - navodi se u saopštenju Upravnog odbora.

Dodaje se da su zaposlenima prvi put kupljene uniforme za rad.

- Kompletno je renoviran sektor u Padinskoj skeli, obnovljena i opremljena novim nameštajem odeljenja u sektru Beograd. Tokom 2020. i 2021. godine isplaćene su stimulacije zaposlenima iz sopstvenih sredstava Klinike, u iznosu od oko 20 miliona dinara, uz saglasnost Upranog odbora Klinike i osnivača uz Covid dodatak koji je garantovala država - piše u saopštenju.

Vozni park je do 2017. godine, dodaje se, bio u izuzetno lošem stanju, a od 2017. do 2022. je kompletno obnovljen.

- Danas Klinika poseduje 5 novih vozila, od čega su 2 sanitetska, 2 za preoz hrane za pacijente i jedno vozilo za transport pacijenata. U period od 2017. do 2022. otvorene su i nove službe za građane. Prvi Nacionalni servis za zaštitu mentalnog zdravlja, koji danas ima 4 linije - SOS linija za prevenciju samoubistava, linija za psihološku podršku tokom Covida, linija za pomoć i podršku adolescentima i njihovim porodicama i linija za pihološku podršku ženama pre, u toku i nakon trudnoće. Otvoren je Centar za mentalno zdravlje. Napravljena je mobilna aplikacija "Uvek z tebe", koja je psihološku pomoć i podršku učinila brzom i dostupnijom- piše u saopštenju UO Klinike.

Napominje se i da je Klinika tokom kovid pandemije nastavila redovan rad 24 sata 7 dana u nedelji, jedina na teritoriji grada Beograda i šire, a otvoreno je i kovid odeljenje za osobe sa mentalnim smetnjama za teritoriju cele Srbije. Pored toga nastavila je kontinuirane javno-zdravstvene aktivnosti.

- Svi veliki napori Klinike su i dalje usmereni isključivo ka najboljem interesu pacijenata - zaključuje se na kraju saopštenja koje potpisuje predsednica Upravnog odbora Klinike Biljana Palović.

(Kurir.rs/)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track