106 GODINA OD ISKRCAVANJA SRPSKE VOJSKE NA KRFU: Srbija nikada neće zaboraviti stradanje, patnju i žrtvu srpskih junaka (VIDEO)
Foto: Printscreen/Video Plus

centralna državna komemorativna svečanost

106 GODINA OD ISKRCAVANJA SRPSKE VOJSKE NA KRFU: Srbija nikada neće zaboraviti stradanje, patnju i žrtvu srpskih junaka (VIDEO)

Društvo -

Srbija nikada neće zaboraviti stradanje, patnju i žrtvu srpskih junaka, nijedan grob i nijednog vojnika koji počiva u Plavoj grobnici, poručila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Kisić je na ostrvu Vido predvodila centralnu državnu komemorativnu svečanost odavanja počasti i polaganja venaca povodom 106. godina od iskrcavanja srpske vojske na ostrva Krf i Vido, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad.

Kisić je u okviru ceremonije položila vence u Mauzoleju i na Mornaričkom krstu na ostrvu Vido i u "Plavu grobnicu", na otvorenom moru.

"Pamtimo svaki kilometar koji ste prešli, svaku muku koju ste izmučili i bol koji ste pretrpeli, pamtimo i kažemo večno hvala za sve što ste učinili za nas i našu slobodu", istakla je Kisić, koja je podsetila na pomoć bratskog grčkog naroda srpskoj vojsci tokom boravka na Krfu.

00:15

106 GODINA OD ISKRCAVANJA SRPSKE VOJSKE NA KRFU

Zahvaljujući nesebičnoj pomoći stanovnika ovog ostrva, srpska vojska uspela je da preživi, da se osnaži i da bude jaka za nove juriše ka slobodi, ka otadžbini i ka konačnoj pobedi u Prvom svetskom ratu, rekla je Kisić.

Kisić je navela da je našim precima sloboda bila važnija od života, a ljubav prema otadžbini zvezda vodilja koja im je davala snagu da nastave borbu.

Kisić se upisala u Spomen-knjigu: "Srpski junaci, zauvek ćemo pamtiti vaše stradanje i patnju, ali i vašu hrabrost i borbu kako bismo mi danas živeli u miru i slobodi. Na tome smo vam večno zahvalni. Živela Srbija!".

Počast srpskoj vojsci na ostrvu Vido odale su i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Grčke, opštine Centralni Krf, policije i vojske Krfa, predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kao i kadeti Vojne akademije i studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta iz Beograda.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track