VIŠE OD POLOVINE STANOVNIKA SRBIJE IMA PREKOMERNU TEŽINU, SVAKI PETI GOJAZAN: Skrenuti s estradnih ka naučnim i stručnim dijetama!
Foto: European communication center

Alarmantno

VIŠE OD POLOVINE STANOVNIKA SRBIJE IMA PREKOMERNU TEŽINU, SVAKI PETI GOJAZAN: Skrenuti s estradnih ka naučnim i stručnim dijetama!

Društvo -

Više od polovine stanovnika Srbije ima prekomernu težinu, svaki peti je gojazan, dok je svaki treći na ivici gojaznosti, alarmantni su podaci koji ukazuju da je gojaznost problem s kojim celo društvo mora da se bori.

Dr Fabio Skano, direktor Kancelarije SZO u Srbiji, upozorio je da svuda u svetu broj prekomerno uhranjenih i gojaznih osoba raste zapanjujućom brzinom.

- Na nivou planete broj gojaznih se sa 100 miliona 1976. povećao na 650 miliona 2016. Za samo 40 godina se ušestostručio. Osim toga, 1,9 milijardi odraslih osoba je prekomerno uhranjeno. Nažalost, ni Srbija nije izuzetak. Svaka peta osoba u Srbiji je gojazna, a svaka treća je na ivici gojaznosti - istakao je Skano na konferenciji "Epidemija gojaznosti u post kovid eri".

European communication center
foto: European communication center

Sada, kada znamo koliko su podaci alarmantni, naglasio je dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Minstarstvu zdravlja, treba još jače da se uhvatimo u koštac sa gojaznošću.

- To je i zdravstveni, ali i sistemski problem koji se mora tako i tretirati. Statistika nam ne ide na ruku. Nerealno je da iskorenimo gojaznost, ali možemo da je smanimo - naveo je Đerlek i dodao da je problem i stigmatizovanje gojaznih ljudi.

Doc. dr Ognjan Skrobić s Prve hirurške klinike UKCS rekao je da je hirurgija samo finalni aspekt lečenja gojaznosti.

European communication center
foto: European communication center

- Možda je bitnije da svi razmišljamo kako da prepoznamo problem, prevashodno na nivou primarne zdravstvene zaštite, kako pacijenta da uputimo na pravo mesto i kako da ga edukujemo o vrstama tretmana, da skrenemo priče sa estradnih ka naučnim i stručnim dijetama, o pravoj psihološkoj potpori - istakao je dr Skrobić.

Roditelje i gene ne možemo birati, navela je doc. dr Marija Zdravković, direktorka KBC "Bežanijska kosa", ali drugo možemo.

- Gojaznost je put u jednom pravcu na čijem kraju je tunel sa svim mogućim komplikacijama - od angine pektoris, hipertenzije, metaboličkog sindroma, dijabeta, do akutnog infarkta miokarda, srčane slabosti, popuštanja srca - navela je dr Zdravković.

DECI NE TREBA BRANITI, KLJUČ JE U UMERENOSTI

Dr Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete za osnovno i predškolsko obrazovanje i vaspitanje ne smatra da deci treba braniti, već da je u ključ u umerenosti.

- Dešavalo se da edukujemo učenice koje imaju prekomernu težinu da se hrane zdravo, a onda me vide u restoranu brze hrane. Međutim, moj odgovor njima je da je to u redu ukoliko je umereno, jednom do dva puta mesečno - istakao je Pašić.

Dr Aleksandra Pavlović, gastroenterolog iz KBC " Dr Dragiša Mišović" rekla je da, prema istraživanju iz 2018, kod nas 54 % osoba ima prekomernu težinu.

- Zato treba delovati u najmlađim uzrastima jer je tamo prevencija moguća. Moramo svi da budemo angažovani - porodica, škola, sportski klubovi, mediji. Smatram da bi bio pametno da se uvede restrikcija marketinga nezdrave hrane i pića kojoj smo svakodnevno svedoci - navela je dr Pavlović, dok je prof. dr Vera Zdravković, pedijatar endokrinolog iz "Tiršove" rekla, pozivajući se na istraživanje "Batuta", da je 2006. stopa gojznosti kod dece bila 2,6%, da je 2013. bila 4,9 %, dok je 2016. bila 12,9%.

- Ranije tip 2 dijabetesa nije mogao da se sretne kod deca, a sada ga ima. Bitno je da obrok bude izbalansiran, porcije ograničene, jer nije dobro ni previše zdrave hrane unostiti - rekla je dr Zdravković.

Kako je nezdrava hrana dostupan na svakom koraku, navela je dr Verica Lazić, savetnica predsednika Srbije za zdravstvena i socijalna pitanja, važno je da dopremo do mladih.

- Vlada Srbije je donela nacionalni program za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih, kako bi se promovisao zdraviji način života i predupredila epidemija gojaznosti. Ovo je tema svih nas i odgovornost koju nosimo kolektivno - poručila je dr Lazić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track