AGENCIJA KOJA JE PRODAVALA PUTOVANJA U IRAN I OBMANJIVALA LJUDE DA TAMO NEMA KRVOPROLIĆA, NIJE DEO JUTE: Morali su da otkažu put
Foto: Thibault Savary / Zuma Press / Profimedia, Kurir TV

URAZUMILI SE

AGENCIJA KOJA JE PRODAVALA PUTOVANJA U IRAN I OBMANJIVALA LJUDE DA TAMO NEMA KRVOPROLIĆA, NIJE DEO JUTE: Morali su da otkažu put

Društvo -

Posle pisanja Kurira da su iz "QLT Travel klaba" ubeđivali putnike da su slike i snimci protesta na ulicama Irana lažni, direktor te agencije kaže da je zaposleni koji je to pisao dobio otkaz, a aranžmani su otkazani

Nakon pisanja Kurira da turistička agencija "QLT Travel klab" srpskim turistima nudi devetodnevni odmor u Iranu, i to u jeku krvavih nemira, u ovoj agenciji su se, čini se, dozvali pameti pa neće da rizikuju bezbednost putnika zarad aranžmana koji košta 2.190 evra, te su otkazali zakazana putovanja.

Milan Lainović, Juta

Za odlazak u Iran potrebna dozvola MSP

Milan Lainović, potpredsednik Asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta), za Kurir kaže da nikada nije čuo za agenciju "QLT Travel klab", čiji je radnik obmanjivao putnike da nemira u Iranu nema.

- U ponudi nekih turističkih agencija postoji i Iran, i ti aranžmani se ostvaruju. Ipak, da bi agencija povela putnike na putovanje, ona o tome mora da obavesti Ministarstvo spoljnih poslova (MSP), od kojih treba da dobije i dozvolu za ostvarivanje istog - rekao je on.

Generalni direktor ove turističke agencije Bojan Petković potvrdio je za Kurir televiziju i da je zaposlenom koji je preko društvenih mreža putnike ubeđivao da su slike i snimci protesta na ulicama Irana lažni i od pre nekoliko godina dat otkaz.

- Izvinjavam se zbog toga. Mi nemamo nameru da obmanjujemo naše goste. Naši programi su ekstremno skupi, najbolji na tržištu. Ne radimo masovni turizam, već s malim brojem gostiju - rekao je Petković i dodao da je iranska tura postavljena pre tri meseca, kada nemira tamo nije bilo.

Bojan Petković, turistička agencija, Balkan Holidays, Iran
foto: Kurir TV

- U poslednjoj turi imali smo 12 prijavljenih gostiju i zajednički smo odlučili da ipak ne idemo u Iran 18. oktobra. Mi smo novi brend, imamo određenu reputaciju i ne pada nam na pamet da rizikujemo bezbednost. Ubeđuju nas da je bezbedno u većini gradova, ali nam je žao zbog svih žrtava - rekao je on i dodao da će se ova tura vratiti u program kad se situacija bude smirila.

Na sajtu ove agencije, međutim, i juče je stajala ponuda za devetodnevno putovanje u Iran po ceni od 2.190 evra u periodu od 18. do 26. oktobra. A neažurirani podaci o stanju u Iranu dočekali su nas i na zvaničnom sajtu Ministarstvu spoljnih poslova. Naime, na stranici posvećenoj informacijama o putovanju u ovu zemlju stoji da je opšta bezbednosna situacija tamo - pod kontrolom, ali i da je ta stranica poslednji put ažurirana 4. februara 2021. I tada su, međutim, upozoravali da putnici ne treba da se uključuju u veća okupljanja, posebno ako su u pitanju protesti.

Iran
Iran foto: AP

- Svaki stranac koji se nađe na takvom mestu može da bude optužen za učešće u protestima - navodi se na stranici, uz savet našim turistima da paze na nošenje ličnih stvari u većim gužvama, kao i da žene moraju poštovati islamski kodeks oblačenja.

Na pitanja upućena mejlom Ministarstvu spoljnih poslova, ali i Ambasadi Srbije u Teheranu o tome koliko je bezbedno da naši turisti sada putuju u Iran, odgovore nismo dobili do zaključenja ovog broja. Podsetimo, u protestima širom Irana prethodnih dana stradala je najmanje 41 osoba. Nemiri su krenuli posle smrti Mahse Amini (22), koja je pre 11 dana uhapšena zbog nepravilnog nošenja hidžaba, o čemu su pisali i naši mediji.

Kurir.rs / S. Trajković

Bonus video:

05:37

AGENCIJA OTKAZALA TURE ZA IRAN! Direktor: Otpustili smo čoveka koji je turiste ubeđivao da su snimci KRVAVIH PROTESTA LAŽNI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track