RODBINA OPTUŽUJE STARAČKI DOM U OBRENOVCU ZA NEMAR: Ostavili su mi oca bez nadzora, našli ga u lokvi krvi s naprslim rebrom
Foto: Shutterstock

JEZIVO

RODBINA OPTUŽUJE STARAČKI DOM U OBRENOVCU ZA NEMAR: Ostavili su mi oca bez nadzora, našli ga u lokvi krvi s naprslim rebrom

Društvo -

Aleksandar D. (82) po treći put doživeo nezgodu u Gerontološkom centru Obrenovac, prva dva puta ga je pretukao drugi korisnik, a sada je završio u Urgentnom, tvrdi njegova ćerka Jelisaveta Lj.

Moj otac Aleksandar D. (82), koji je nepokretan, dementan i ima Alchajmerovu bolest, zadobio je povrede jer je ostavljen bez nadzora pao sve sa invalidskim kolicima niz stepenice u Gerontološkom centru Obrenovac, tvrdi za Kurir Jelisaveta Lj.

- Poslednja nezgoda desila se u nedelju. Bila sam kod oca u poseti, posle posete preuzela ga je jedna negovateljica, koja je vrlo profesionalna, odvela ga je na drugi sprat odeljenja na kojem je smešten i predala ga kolegama. Međutim, one su bile u nekom poslu i ostavile ga samog u kolicima, neobezbeđenog u hodniku na spratu i najverovatnije s nezakočenim kolicima. On se zajedno s kolicima survao niz stepenice s leđa i povredio glavu - priča za Kurir Jelisaveta.

Ona dodaje da ju je o tome telefonskim putem obavestila sestra iz doma rečima da joj je otac imao nezgodu i da je pao niz stepenice, a ona ju je upitala kako je moguće da nepokretan čovek padne niz stepenice i čijom greškom, na šta nije dobila odgovor, ali se zahvalila što su joj javili jer posle prvog incidenta u maju, kada joj je otac pretučen, niko nije kontaktirao s njom.

dom za stare, deka
foto: Privatna arhiva

Podnete prijave

Niz intrigantnih dešavanja

Jelisaveta navodi da je o svemu obavešten direktor ustanove Zoran Subotić, koji je porodici rekao da će ispitati šta se dogodilo i kako je moguće da je došlo do takvog propusta:

- On se nama izvinio u svoje ime i u ime kolektiva. Rekao je da će preduzeti sve mere kako bi se utvrdilo činjenično stanje. Podnela sam prijavu nadležnom Ministarstvu za rad i socijalna pitanja, Osnovnom tužilaštvu u Obrenovcu i Višem tužilaštvu u Beogradu, koje već vodi postupak za prethodni incident iz maja, kao i zaštitniku građana Zoranu Pašaliću. Ovo je već postalo intrigantno šta se dešava u tom domu. Pravdaju se da nema dovoljno ljudi, ne rade im kamere u hodniku, dakle, nešto mora da se preduzme.

Jelisaveta kaže da su oca pronašli u lokvi krvi na podu, kao i da je hitno prebačen u Urgentni centar, gde su mu konstatovane rasekotine po glavi. Rađeni su mu dijagnostički pregledi, ultrazvuk abdomena, rendgen i CT glave.

- Tada je konstatovano da za sada nema povrede unutrašnjih organa, ali bez garancije da do njih ne može doći u narednih nekoliko dana, posebno zbog, kako je rendgen utvrdio, naprsnuća šestog rebra, koje može povrediti plućnu maramicu, unutrašnje organe i dovesti do smrti. Rane su sanirane i zašivene, CT je utvrdio da nema hematoma i krvarenja na mozgu, ali nisu mogli s tačnošću da kažu da do toga ne može doći u narednom periodu kao posledica pada - navodi sagovornica Kurira.

Njen otac Aleksandar vraćen je u dom i pod stalnim je nadzorom lekara, a ukoliko dođe do nekih promena, naloženo je da se hitno vodi u bolnicu.

Ministarstvo za socijalni rad

Izvršićemo inspekcijski nadzor

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navode za Kurir da je Gerontološki centar Obrenovac pokrenuo disciplinski postupak protiv odgovornih lica, koji će biti okončan u najskorije vreme:

- Nakon okončanja disciplinskog postupka protiv odgovornih će biti izrečene adekvatne mere. Korisnik je trenutno stabilno, on je odmah nakon pada prevezen u bolnicu, gde su odrađeni svi potrebni pregledi. Inspekcija socijalne zaštite Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanje će izvršiti inspekcijski nadzor.

- Očigledno da je ostavljen bez nadzora, kako može nepokretan čovek da im padne? Da nije bio sam, ne bi pao, kolica očigledno nisu bila zakočena, on ne hoda, šlogiran je... Ne mogu da prebacim oca u drugi dom jer su mi stručnjaci s kojima sam se konsultovala objasnili da to ne bi bilo dobro za njegovo psihičko stanje, kao i da bi doživeo veće traume. Ne znam šta bih rekla u ovom očaju - ističe Jelisaveta Lj.

izveštaj lekara
izveštaj lekarafoto: Privatna arhiva

Inače, ovo nije prva nezgoda koja je zadesila njenog oca u pomenutoj ustanovi. Podsetimo, Jelisaveta je u maju za Kurir tvrdila da je njenog oca dva puta pretukao drugi korisnik koji je agresivan i zato što osoblje nije redovno obilazilo korisnike. Ona je tada podnela krivičnu prijavu protiv Gerontološkog centra, kao i prijavu nadležnom ministarstvu. Kako nam je rekla, taj postupak je još uvek u toku u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

dom za stare, deka
foto: Privatna arhiva

Do zaključenja broja nismo dobili odgovore od Zorana Subotića, direktora Gerontološkog centra Obrenovac.

Kurir.rs/ Mina Branković

Bonus video:

01:32

HITNO REAGOVALI: Posle pisanja Kurira inspekcija češlja dom na Petrovaradinu! Ćerka preminule: Konačno da neko reaguje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track