SVAKOJ PETOJ MLADOJ OSOBI U SRBIJI SE POGORŠALO MENTALNO ZDRAVLJE ZA VREME KORONE: Ova grupa je najugroženija
Foto: Shutterstock

ALARMANTNO

SVAKOJ PETOJ MLADOJ OSOBI U SRBIJI SE POGORŠALO MENTALNO ZDRAVLJE ZA VREME KORONE: Ova grupa je najugroženija

Mentalno zdravlje -

Razdražljivost i problemi s koncentracijom najveće su posledice pandemije na adolescente uzrasta od 13 do 17 godina, pokazalo istraživanje Unicefa

Svakoj petoj mladoj osobi u Srbiji pogoršalo se mentalno zdravlje u prethodne dve godine za vreme pandemije korone, pokazali su podaci istraživanja Unicefa o uticaju pandemije kovida 19 na porodice u Srbiji.

Alarmantni rezultati upozoravaju da je kriza izazvana virusom korona ostavila najveće posledice na adolescente uzrasta od 13 do 17 godina koji potiču iz porodica s nižim socioekonomskim statusom iz Beograda i drugih urbanih sredina.

korona, virus, telefon, aplikacija
foto: Shutterstock

Naime, rezultati prošlogodišnjeg istraživanja Unicefa u Srbiji o uticaju koronavirusa na porodice pokazali su da je 17 odsto adolescenata primetilo pogoršanje mentalnog zdravlja tokom pandemije. Istraživanje je pokazalo da je 43 odsto dece uzrasta od sedam do 12 godina i 44 odsto adolescenata uzrasta od 13 do 17 godina imalo poteškoća sa koncentracijom.

Najčešći problem mentalnog zdravlja koji roditelji navode kod dece ovih uzrasta je razdražljivost.

Od koga adolescenti traže pomoć

  • 36 odsto adolescenata traži pomoć od roditelja
  • 26 odsto njih traži pomoć od vršnjaka
  • 18 odsto traži pomoć od specijalista
  • jedna trećina mladih ne zna kako može dobiti psihološku pomoć
  • 37 odsto kaže da bi stigma u vezi s mentalnim zdravljem morala da se smanji kako bi se mladi ohrabrili da zatraže pomoć ako im je potrebna

Psiholog i porodični terapeut Radmila Vulić Bojović kaže za Kurir da su zapravo ovi alarmantni podaci bili i očekivani i da su na njih psiholozi upozoravali i za vreme pandemije.

Radmila Vulić Bojović
foto: Privatna arhiva

- Ove brojke su prouzrokovale restriktivne mere i sva ograničenja i pravila uvedena zbog korone a koji su u suštoj suprotnosti s dotadašnjim navikama i načinom života svih ljudi, a pogotovo deca i tinejdžeri.

Saveti roditeljima za brigu o dece

  • Nadzor spavanja, da li spavaju i koliko dugo, neophodno je da imaju zdrav san
  • Bitno je da unose što više hranljivih materija koje im daju energiju
  • Pokušajte da ih odvojite od aktivnosti koje im stvaraju stres
  • Dajte im dovoljno vremena za predah u toku svakodnevnih aktivnosti
  • Negujte dobre odnose koje su izgradili s drugima i podstičite ih na nova prijateljstva
  • Naučite da prepoznate koji su znaci upozorenja da se depresivnost pojačava
  • Smanjite vreme boravka ispred ekrana i uključite ih u sportske aktivnosti

Sveopšta neizvesnost, nesigurnost i nemoć jer nemaju dovoljno veština i načina da se snađu i bore dovele su do toga da imaju narušeno mentalno zdravlje, da su depresivni, anksiozni i da nemaju koncentraciju, što će direktno uticati i na njihov uspeh u školi - rekla je Vulić Bojović i dodala:

BROJKE

  • 4,1 odsto stanovništa Srbije ima simptome depresije
  • 10,8 odsto učenika prijavljuje loše raspoloženje
  • 21,9 odsto ima osećaj nervoze barem jednom nedeljno

- Narušeno mentalno zdravlje mladih je negativan trend koji je preplavio i našu zemlju, a to najbolje vidimo po mladim ljudima koji zatraže i stručnu pomoć. Ovi podaci treba da budu alarm za sve da se nešto uradi povodom ove problematike.

Raste broj zaraženih

Novi talas koronavirusa

Prethodnih dana u Srbiji je zabeležan blagi porast broja novozaraženih koronavirusom, a infektolog prof. dr Žarko Ranković ocenjuje za Kurir da će te brojke dodatno rasti do kraja oktobra:

- Stigla je jesen i zbog hladnijeg vremena ljudi mnogo više vremena provode u zatvorenom prostoru, gde je veća koncentracija virusa, pa zbog toga možemo da očekujemo veći broj zaraženih, ali ništa dramatično. Kad su deca krenula u školu i kad su građani došli sa odmora, imali smo porast broja zaraženih, ali zahvaljujući vakcinaciji i prokužavanju, taj broj nije drastično porastao kao prošle godine.

žarko Ranković
foto: Privatna Arhiva

Dobra vest je da su kliničke slike lakše, ali još uvek svakodnevno imamo preminule. Uglavnom je reč o starijim građanima koji su imali i pridružene bolesti.

Dr Ranković starijima savetuje četvrtu dozu vakcine uz konsultaciju s lekarom:

- Mislim da je pravo vreme za četvrtu dozu, kao i za vakcinaciju protiv gripa. Međutim, mi još uvek imamo građane koji nisu primili ni prvu dozu. Nadajmo se da u međuvremenu neće doći do novih mutacija koje bi mogle da pogoršaju epidemiološku situaciju, inače sve ukazuje na to da će korona ostati i biti kao sezonski grip.

Svaki slučaj je individualan, ali činjenica je da roditelji treba da budu ti koji će više pažnje obratiti na dete, treba da uvide svaku promenu na njemu i da imaju bolju komunikaciju, inače će situacija biti sve gora, a jaz između njih sve veći i dublji iz generacije u generaciju.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

02:00

PRETI NAM KORONA I UDAR GRIPA JAČI NEGO IKAD! Lekari upozoravaju: Za ove grupe vakcinacija OBAVEZNA! Evo kad je pravo vreme

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track