OTKRIVAMO DO SADA NEPOZNATE DETALJE O POPISU STANOVNIŠTVA: Popis može i telefonski, ali samo u tri slučaja!
Foto: Ana Paunković, Printscreen

za sada sve ide po planu

OTKRIVAMO DO SADA NEPOZNATE DETALJE O POPISU STANOVNIŠTVA: Popis može i telefonski, ali samo u tri slučaja!

Društvo -

Kurir saznaje da je u prva dva dana popisano više od 430.000 ljudi, 203.000 stanova i 164.000 domaćinstava, a podaci se mogu dati i pozivom ako neko ima koronu, nije na adresi do kraja meseca ili se plaši da popisivača primi u dom

S obzirom na to da epidemija koronavirusa još traje, pa ako se desi da u trenutku dolaska popisivača pred vaš dom vi ili neko od članova vaše porodice ima kovid, popis možete obaviti i telefonskim putem, saznaje Kurir!

Popis se može obaviti telefonom u još dva slučaja - ako se neko plaši da pusti popisivača u kuću ili se plaši zaraze, odnosno ukoliko je neko odsutan sa adrese do kraja oktobra.

Telefon, Nezadovoljna
foto: Shutterstock

Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku, rekao je za Kurir da je tokom prva dva dana popisa stanovništva, domaćinstava i stanova popisano preko 430.000 ljudi, 203.000 stanova i 164.000 domaćinstava.

- Popis dobro protiče. Nemamo nekih ozbiljnih pritužbi i nezadovoljstva kod građana. Građanstvo je zainteresovano za popis i prihvatili su to kao nešto što je bitno za državu, s obzirom na to da je popis stanovništva državna tekovina. Popisivači su ozbiljno obučeni i vredno su startovali već u subotu ujutru, ja sam lično popisan već u subotu - naveo je Kovačević.

Brojke

69 pitanja postavlja se na popisu

30 minuta traje razgovor s popisivačem

20.000 - 50.000 dinara kazna za građane koji odbiju da učestvuju u popisu

Načelnica odeljenja popisa RZS Ljiljana Đorđević potvrđuje za Kurir da popis za sada dobro ide:

- Građani nas zovu i raspituju se kada će popisivač doći kod njih, međutim, mi ne zakazujemo termin popisa. To može popisivač s nekim da se dogovori naknadno, ako, recimo, nekome ne odgovara termin kada je on došao. Ili, recimo, ako dođe popisivač i nema nikoga kod kuće, on će doći kasnije ili sutradan, ukoliko ni tada ne bude nikoga na adresi, popisivač ostavlja obaveštenje i tu su navedeni podaci popisivača kao i kontakt Info-centra. U tom slučaju popisivač naknadno dogovara termin sa određenim građaninom.

Ona dodaje da ih građani zovu i proveravaju podatke popisivača, to jest da li određena osoba zaista radi kao popisivač.

- S obzirom na to da kod nekih starijih građana postoji strah od zaraze koronom, kao i strah od puštanja popisivača u dom, u tom slučaju može da se popis odradi telefonski. Popis je moguće uraditi putem telefona s popisivačem samo u tri izuzetne situacije. Dakle, ukoliko neko od članova domaćinstva u trenutku dolaska popisivača ima kovid, u tom slučaju je takođe u dogovoru s popisivačem moguće odraditi anketu preko telefona. Takođe, ukoliko neko putuje i neće biti u zemlji do kraja meseca, i tu je moguće da se odradi telefonski popis. Naravno, uvek je bolje da se to uradi direktno nego putem telefona - navela je Đorđevićeva.

popis, popis 2022, popisnica
foto: Republički zavod za statistiku prinscreen

Popis stanovništva trajaće do 31. oktobra, građani će odgovarati na 69 pitanja, dok na tri pitanja - o nacionalnoj, verskoj i etničkoj pripadnosti - nisu dužni da odgovore.

Kurir.rs/ Mina Branković

Bonus video:

00:00

POLA SATA ZA 69 PITANJA: Za nekoliko dana popis stanovništva, domaćinstva i stanova POSLEDNJI SPROVEDEN PRE 11 GODINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track