PRVO ĆETE ME PREGAZITI, PA IDITE DALJE Iguman manastira Draganac legao pred traktore izbegličke kolone SPASAO CELU ENKLAVU NA KIM
Foto: Youtube Printscreen / RTS, screenshot Youtube

kurir televizija

PRVO ĆETE ME PREGAZITI, PA IDITE DALJE Iguman manastira Draganac legao pred traktore izbegličke kolone SPASAO CELU ENKLAVU NA KIM

Društvo -

Miloš Stojković, teolog i poverenik manastira Hilandar u jutarnjem programu Kurir televizije istakao je da je crkva bila i ostala oslonac naroda na prostoru Kosova i Metohije.

- Ono što je Jerusalim za Jevreje, to je Pećka patrijaršija za Srbe - istakao je Miloš Stojković, teolog i poverenik manastira Hilandar.

Tron je rađen u duborezu, gde imamo ikonu Svetog Save, jer je svaki patrijarh naslednik Svetog Save, istakao je Stojković.

- To je jedna stolica koja oznčava prvog među jednakima. Ovo je veliki dan kome je prethodila poruka mira i ljubavi i poseta KiM i našem narodu - kaže Stojković.

Miloš Stojković
foto: Kurir televizija

Da nije bilo crkve na KiM ne bi bilo nijednog Srbina ramo danas, istakao je Stojković.

- Odgovorno vam tvrdim i kao teolog i kao neko ko je sa KiM danas ne bi bilo nijednog Srbina na KiM da nije bilo crkve. Oni ni danas ne mogu da opstanu bez crkve. Sve se odvija oko crkve - ističe Stojković i dodaje:

- 1999. godine kada su čak i državni predstavnici pod najezdom šiptara morali da napuste teritoriju KiM ostali su sveštenici, monasi Eparhije raško-prizrenske i SPC koji su tu štitili ljude i odigrali najvažniju ulogu. Monah manastira Draganac sada bivši iguman otac Kirilo je stao pred kolonom ljudi koji su krenuli da napuste svoja ognjišta, legao pred traktorima i rekao "Prvo ćete me pregaziti, pa onda idite dalje". To se desilo u selu Klokotu u jednoj srpskoj enklavi na prostoru Kosovskog pomoravlja i čitav kraj se vratio. Vekovima je crkva bila ta u održavanju svog identiteta, ona je bila naš stožer i nada u turbulentnim vremenim - istakao je Stojiković.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track