HTELI SU DA NAM ISEKU STOLETNU ŠUMU I ILEGALNO ZARADE 875.000 EVRA! Meštani Bavaništa stali na put pljačkašima prirodnog blaga
kamion prevozi trupce, Foto: Privatna Arhiva

borba

HTELI SU DA NAM ISEKU STOLETNU ŠUMU I ILEGALNO ZARADE 875.000 EVRA! Meštani Bavaništa stali na put pljačkašima prirodnog blaga

Društvo -

Stanovnici se sami organizovali i sprečili beogradsku firmu "God 2022" da nastavi sa sečom veoma vrednih stabala hrasta starih i po 250 godina i prečnika većeg od jednog metra

Meštani Bavaništa, naselja nadomak Kovina, od 11. oktobra su danonoćno branili seosku šumu od nelegalne seče. Kako su ispričali za Kurir, beogradska firma "God 2022", koja je osnovana u martu s početnim kapitalom od 1.000 dinara i upisanom delatnošću rezanje i obrada drveta, krajem avgusta počela je da seče stabla i na drvnoj građi pokušala da ilegalno zaradi 875.000 evra.

Stanovnici nisu znali šta se dešava, a kada su doznali, blokirali su izlaz i ulaz u šumu da kamioni ne bi mogli da odvoze trupca hrastova starih i po 250 godina i prečnika i po metar i po. Šuma je sredinom devedesetih, kažu, pripala zadruzi "Lune Milovanović", ali je zadruga nakon lošeg poslovanja otišla u stečaj.

Bavanište, šuma
foto: Privatna Arhiva

- Sva pokretna i nepokretna imovina zadruge je stavljena pod hipoteku, pa i šuma. Počeli su da se smenjuju stečajni upravnici. Poslednjih 20 godina šuma je nekoliko puta trebalo da se proda, za to vreme je bilo i sporadičnih krađa, ali su one bile zaustavljane zahvaljujući brzoj reakciji meštana.

Međutim, svoj lični interes u seči šume je pronašao i jedan od stečajnih upravnika, koji je 1. avgusta ove godine sklopio ugovor s firmom iz Beograda u cilju navodnog raskrčavanja i rasvetljavanja šumskog prostora - tvrde meštani za Kurir.

Bavanište, šuma
foto: Privatna Arhiva

- To je zapravo bio paravan za bespravnu seču i izvlačenje stabala. Firma je započela seču bez plana i projekta i obaveštenja nadležnih, pa su krčili i mlada stabla. Reagovali smo i šumarski inspektor pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vojvodine je 16. septembra obavio vanredni nadzor, a 22. septembra izdato je rešenje o zabrani seče, koje je uručeno stečajnom upravniku, ali se seča nastavila. Inspektori su obeležili 350 posečenih panjeva.

Iz jednog hrastovog stabla može se izvući pet kubnih metara drvne mase prve klase, koja po metru košta oko 500 evra. Dakle, prema nekoj gruboj računici, od jednog stabla može da se izvuče oko 2.500 evra, a od 350 čak 875.000 evra!

Bavanište, šuma
foto: Privatna Arhiva

Oni navode i da se u popodnevnim časovima čuo zvuk motorne testere, a da je noću kamion odvozio trupce.

- To su skladištili u obližnjoj privatnoj ciglani. Kako stečajni upravnik nije ispoštovao zabranu sekretarijata, odlučili smo da samostalno branimo šumu. Policija je po našoj prijavi privela vlasnika beogradske firme i vlasnika ciglane i protiv njih je podneta krivična prijava za krađu i bespravnu seču Javnom tužilaštvu u Pančevu i jedinici za ekološki kriminal - navode meštani, koji još uvek strepe da će bespravno krčenje šume biti nastavljeno:

- Ona nas štiti od jakih udara košave, jer je u obliku polumeseca oko sela površine oko 40 hektara, od kojih je 10 pod starim hrastom. Bogata je raznim biljnim vrstama: od belog hrasta, sa stabilima starim i preko 250 godina, pa do lipe, jasena i topole. Prirodno je stanište i mnogobrojnim životinjama, pticama, poput velikog gavrana, grlica, pčelarice. Pokušali su da unište prirodno blago i zarade na tome.

Turističko mesto

U šumi manastir iz 16. veka

Bavaništanci navode i da je u šumi manastir sagrađen 1594. godine posvećen Bogorodici u čijem oltaru se nalazi, kako navode, lekoviti izvor.

- Manastir obilaze turisti iz cele zemlje, ali i iz inostranstva. U šumi postoje još dva prirodna izvora s kojih uzimaju vodu, jer se veruje da je ne samo čista nego i lekovita.

Kurir je je juče pozvao direktora firme "God 2022" i poslao poruku na broj telefona dostupan na sajtu, a pitanja smo poslali i na mejl, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

01:40

PRODAVCI DRVA KORISTE OVU CAKU DA VAS POTKRADU! Na svakih 10 metara zarade 9.000 dinara zbog vaše nepažnje NIKAKO NE NASEDAJTE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track