CVETA VIJAGRA TURZAM! SRBI KOJI OVDE LETUJU ILEGALNO DONOSE LEKOVE! Koferi puni medikamenata koji mogu da ubiju!
Koferi puni medikamenata koji mogu da ubiju!, Foto: AP, Shutterstock

NEVEROVATNO

CVETA VIJAGRA TURZAM! SRBI KOJI OVDE LETUJU ILEGALNO DONOSE LEKOVE! Koferi puni medikamenata koji mogu da ubiju!

Društvo -

Medikamenti za erektilnu disfunkciju, ako se uzimaju na svoju ruku, mogu dovesti do srčanog ili moždanog udara, upozoravaju stručnjaci

Medikamenti u poslednjih nekoliko godina nelegalno u Srbiju dolaze iz Egipta, a u toj grupi najviše su antibiotici i "vijagra"!

Naime, pojedini srpski turisti koji letuju u toj zemlji shvatili su da tamo mogu jeftino da pazare lekove, i to bez recepta. Kutija antibiotika može da se kupi i za evro-dva. "Vijagra" je tamo dva evra. Tako neki dovlače kutiju više da bi kod kuće imali u rezervi, a sve to samo da ne bi morali da odu kod lekara po recept.

Drugi pak ove lekove preprodaju, što se može videti po ponudama na oglasima, banderama, ali i pijačnim tezgama.

Dragutin Rajevac iz Saveza privatnih apotekara Srbije za Kurir kaže da je konzumiranje bilo kog leka bez konsultacije s doktorom veoma opasno.

- Osim što je prodaja lekova van apoteka i bolnica kažnjiva, to je i veoma opasno. Na primer, "vijagru" može da prepiše samo lekar koji prati pacijenta, a ona se prodaje u apoteci samo uz recept lekara. Na svoju ruku ne sme da se uzima. Posebno to ne sme da se radi s "vijagrom" s crnog tržišta, jer se ne zna da li je napravljena po specifikaciji, kao ni da li je pravilno čuvana ili bezbedna za upotrebu. Ukoliko je pije pacijent s visokim pritiskom, može, na primer, doći do moždanog ili srčanog udara. Dakle, neko misli da sebi pomaže, a može ozbiljno da ugrozi svoj život - kaže Rajevac.

Kao što su iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) ranije upozoravali, primena antibiotskih lekova treba da bude strogo kontrolisana.

Antibiotik / Ilustracija
Antibiotik / Ilustracija foto: Profimedia

- Antibiotik se pije onda kad lekar proceni da je on potreban pacijentu. On određuje i koji antibiotik je dobar za tog pacijenta - nisu svi lekovi isti. Korišćenje antibiotika na svoju ruku može da dovede do rezistentnosti, a u nekim slučajevima i smrtnog ishoda jer neki lek ne deluje - rekli su iz ALIMS.

Sagovornici Kurira saglasni su da su poreklo i sastav lekova koji dolaze u Srbiju u koferima nepoznati i da zato mogu biti pretnja po zdravlje ljudi.

Inače, "vijagra" na crnom tržištu ima svoje puteve do Srbije i iz Meksika.

Kurir.rs / S. Trajković

Bonus video:

03:21

NOVI TREND MEĐU MLADIMA, PIJU VIJAGRU VEĆ SA 16 GODINA:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track