AKO IMATE OVAJ PROBLEM U KUĆI, RAČUNI ZA STRUJU ĆE VAM BITI DUPLO VEĆI: Pre nego što isključite uređaje proverite obavezno i OVO!
Foto: Shutterstock

pažnja

AKO IMATE OVAJ PROBLEM U KUĆI, RAČUNI ZA STRUJU ĆE VAM BITI DUPLO VEĆI: Pre nego što isključite uređaje proverite obavezno i OVO!

Društvo -

Kada se govori o taktikama za smanjenu potrošnju struje, akcenat je uvek na uređajima koje ima svako domaćinstvo

Energetska kriza sve više uzima danak. I najviši svetski zvaničnici upozoravaju i pozivaju na štednju. Činjenica jeste da racionalim korišćenjem kućnih aparata možemo znatno da uštedimo električnu energiju i da smanjimo potrošnju.

Uređaji koji najviše troše struju su frižider, bojler, rerna, veš mašina, ali u vrelim letnjim danima to su i klima uređaji. Ne treba zanemariti ni one manje uređaje i stvarčice koje svi imamo u kući kao što su: sijalice, punjači i mnoge druge "male stvari" koje racionalnijim korišćenjem mogu napraviti znatnu razliku u potrošnji.

struja, cena
foto: Shutterstock

Kada se govori o taktikama za smanjenu potrošnju struje, akcenat je uvek na uređajima koje ima svako domaćinstvo.

Međutim, na ovaj način se zanemariju veoma važni elementi svake kuće ili stana- prozori. Ukoliko oni ne dihtuju kako treba, računi vam mogu biti i duplo veći.

Prozori mogu često da budu odgovorni za gubitak toplote iz prostorije, kao i za veliku potrošnju energije. Ukoliko imate stare prozore zbog kojih dolazi do gubitka toplote postoji par saveta kako da rešite problem.

Prozor, Provetravanje
foto: Shutterstock

Proverite šarke i brave na prozorima. Ponekad su labavi ili jednostavno oštećeni od korišćenja i višegodišnjeg habanja tako je samo neophodno zameniti ih.

Sledeći potez koji će vam olakšati zimske dane u prostoru sa starim prozorima je lepljenje dihtung trake na prozorsko krilo ili ram. Stari prozori vremeno počinju da se vitopere pogotovo ukoliko su od drveta, mada promeni oblika ne odolevaju ni drugi materijali, piše Blic.

Možete da stavite i folije na prozore. Folije se postavljaju na stakla i smanjuju protok topline kroz njih što je vrlo važno s obzirom na to da najveća količina toplote iz unutrašnjeg prostora odlazi napolje upravo kroz prozorsko staklo.

Kurir.rs

Bonus video:

02:37

ŠTEDNJA NIJE NEŠTO NEGATIVNO! Obradović: Ako bismo za jedan stepen smanjili grejanje, uštedelo bi se 10 miliona kubnih metara gasa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track