NAJVEĆE JE ZADOVOLJSTVO KAD TRUDNICA SA DIJABETESOM RODI ZDRAVU BEBU: Ono što rade ove žene iz Užica mustra je za celu Srbiju!
Foto: Kurir

Danas je Svetski dan borbe protiv dIJABETESa

NAJVEĆE JE ZADOVOLJSTVO KAD TRUDNICA SA DIJABETESOM RODI ZDRAVU BEBU: Ono što rade ove žene iz Užica mustra je za celu Srbiju!

Društvo -

Najveće zadovoljstvo nam je kad pacijenta vratimo na pravi put - put zdravlja i kada sprečimo nastanak šećerne bolesti, odnosno postignemo delimično ili potpuno izlečenje. I kada neka naša pacijentkinja, uprkos svim rizicima koje dijabetes nosi, na svet donese zdravu bebu nakon devet meseci strepnje i brige, kaže za Kurir endokrinolog dr Nataša Vidić iz Savetovališta za dijabetes Doma zdravlja u Užicu, mesta gde su ruku podruku stručnost i ljudskost, i u kom je borba s tihim ubicom, što dijabetes jeste, brojnim pacijentima znatno olakšana.

U Srbiji, prema grubim procenama, čak skoro 800.000 ljudi ima dijabetes, a bezmalo polovina njih to i ne zna jer ih je s dijagnozom šećerne bolesti oko 470.000. Cifre su zastrašujuće, a ono što neregulisani šećer čoveku može da uradi je još više, jer može biti i sinonim za smrt. I danas, na Svetski dan borbe protiv dijabetesa, ovo savetovalište nam pokazuje koliko je značajno pacijentima, svojim sugrađanima, organizovano mere glikemiju (nivo šećera u krv) i drže predavanja kako da sami doziraju insulin, šta smeju, a šta ne da jedu...

Ono što rade dr Vidić, viši dijetetičari-nutricionisti Ana Obradović i Maja Janković i više medicinske sestre Milica Dacović i Ivana Vučićević može biti mustra za mnoge domove zdravlja. Savetovalište je zapravo spona između Doma zdravlja i bolnice i ordinacija koja skraćuje put i smanjuje broj uputa.

S leva na desno: dr Nataša Vidić, Milica Dacović, Ana Obradović i Ivana Vučićević
S leva na desno: dr Nataša Vidić, Milica Dacović, Ana Obradović i Ivana Vučićevićfoto: Kurir

- Savetovalište je postalo mesto na kome su se povezale primarna zdravstvena zaštita sa svojom preventivnom i savetodavnom ulogom i sekundarna sa ulogom u dijagnostici i aktivnom lečenju šećerne bolesti. Svakodnevno ovde prođe veliki broj pacijenata, koji najčešće dolaze po savet o pravilnoj ishrani i upotrebi terapije, pre svega insulina - objašnjava dr Vidić i dodaje da je najznačajnija edukacija pacijenata kojima je tek uveden insulin, kako da na osnovu parametara samokontrole glikemije podese njegovu dozu i kako da se ponašaju tokom tzv. bolesnih dana, koji im nose loš kvalitet glikoregulacije.

Maja Janković
Maja Jankovićfoto: Kurir

Značaj savetovališta izbio je na videlo u pandemiji kovida, s kojim su dijabetičari loše prolazili, ali i zbog koga su mnogi i završili na insulinu.

- Sama šećerna bolest nije povećavala šansu za infekciju SARS-CoV-2, ali je pogoršavala ishod kovida. Ovi pacijenti uglavnom su imali težu kliničku sliku i veći rizik od komplikacija infekcije. Način lečenja kovida pogoršavao je kvalitet glikoregulacije, pa je bilo mnogo novih pacijenta koji šećernu bolest moraju da leče insulinom, a koji nisu mogli da se o njegovom doziranju edukuju u bolnici zbog velikog broja kovid pacijenata. Svi oni su upućivani u savetovalište i veliki broj njih je uključen u tzv. PAPI program (Pravovremena adekvatna primena insulina) - ističe dr Vidić i dodaje da savetovalište radi još od 2015.

Dr Marina Kremić
Dr Marina Kremićfoto: Kurir

DR MARINA KREMIĆ: NAŠA SARADNJA JE DOBITNA KOMBINACIJA NA KORIST PACIJENATA

Dr Marina Kremić, lekar opšte prakse u DZ Užice, za Kurir objašnjava da je ovo savetovalište pravi primer kako saradnja lekara opšte prakse, nutricionista, sestara i lekara specijaliste predstavlja dobitnu kombinaciju na korist pacijenata.

- U svakom momentu možemo da se konsultujemo sa dr Vidić, što je jako važno, budući da nekim pacijentima prepisana terapija ne daje zadovoljavajuće rezultate, pa je u dogovoru sa doktorkom korigujemo pre nego što odu na zakazanu kontrolu. Pacijent dobije pravu terapiju i ne gubi vreme, a i smanjujemo gužve kod endokrinologa, čime omogućavamo više slobodnih termina onima kojima je neophodan hitan pregled. Ana i Maja nas praktično dopunjuju u radu. Zbog preopterećenosti u ordinaciji nemamo uvek dovoljno vremena, pa one pacijentima daju uputstva kako da žive sa šećernom bolešću. Dijabetes je kompleksna bolest, ali svi mi smo tim čiji je zadatak da ubedimo pacijenta da šećerna bolest ne mora da bude njegov neprijatelj, već hronično stanje koje uz pravilnu ishranu, fizičku aktivnost i savremene lekove može veoma uspešno da se leči i drži pod kontrolom. Pacijenti sa dijabetesom danas mogu da vode sasvim normalan život - kaže dr Kremić i dodaje da je najveći izazov ubediti pacijenta da pređe na insulin kada oralna terapija više nije dovoljna.

A da su dr Vidić i njene saradnice tu na svaki poziv, uverila se i Mirjana Resimić iz Mokre Gore, na 50 km od Užica, koja vodi brigu o ocu dijabetičaru Radoslavu Turudiću (81) iz istog sela. On dva puta nedeljno ide i na dijalizu u užičku bolnicu, na to je imao i šlog, pucanje čira, prelom...

- Savetovalište mi je desna ruka za tatin dijabetes. Nosim im profile, rezultate, svi su maksimalno ljubazni, počev od šaltera. A dr Vidić i Anu mogu da pozovem u svako doba. Neki dan je tati šećer skočio na 23, odmah sam zvala Anu, rekla mi je koliko jedinica insulina da mu dam. I oborila sam mu šećer. Čak me Ana ponekad pozove samo da vidi kako je tata, što me je oduševilo - priča za Kurir Mirjana.

Mirjana Resimić s cem Radoslavom Turudićem
Mirjana Resimić s cem Radoslavom Turudićemfoto: Kurir

Aleksandar Nedić (45) iz Užica uspeo je da stane na "zelenu granu", stabilizovao je šećer, smršao više od 30 kg, a imao je čak 150. Ali i dalje svaki put kad ode kod izabranog lekara, svrati do svog savetovališta.

- U regulisanju ishrane dosta mi je pomoglo i savetovalište. Njihove preporuke, u kombinaciji sa lekovima koje sam dobio posle dugog ispitivanja u bolnici, značile su mi dosta. A imao sam sreće i da mi je od maja uvedena najsavremenija terapija za dijabetes i sad sam bukvalno kao nov. Ali ne zaboravljam dr Vidić, Anu, Maju, Ivanu, Milicu - one su uvek tu za svako pitanje, savet, dilemu da li je bolje ovo ili ono jesti... - kaže za Kurir Aleksandar, čije su muke počele pre četiri godine, kada je imao infarkt, posle čega mu je dijagnostikovan i dijabetes tip 2.

1 / 3 Foto: Kurir

Kurir.rs/J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track