RHMZ IZDAO UPOZORENJE ZBOG OBILNIH PADAVINA: U ovim delovima Srbije očekuje se veća količina kiše! Poznato i kada prelazi u SNEG
Foto: Stefan Stojanović, Mondo

upaljen meteo alarm

RHMZ IZDAO UPOZORENJE ZBOG OBILNIH PADAVINA: U ovim delovima Srbije očekuje se veća količina kiše! Poznato i kada prelazi u SNEG

Društvo -

U Srbiji će ujutro ponegde biti kratkotrajne magle, a tokom dana umereno do potpuno oblačno, mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima, ponegde uz grmljavu, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Duvaće slab do umeren južni i jugozapadni vetar, tokom dana u pojačanju, naročito u planinskim predelima, a popodne i u košavskom području. Uveče i u toku noći vetar će biti u skretanju na severozapadni. Najniža temperatura će biti od četiri do devet stepeni Celzijusa, a najviša od 11 stepeni na severu Vojvodine do 17 na jugu Srbije.

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

U Beogradu će biti pretežno oblačno, povremeno s kišom i lokalnim pljuskovima. Duvaće slab do umeren južni vetar, od večeri u skretanju na severozapadni i u kratkotrajnom pojačanju. Najniža temperatura će biti oko devet stepeni, a najviša oko 13.

RHMZ upozorava da se od danas do ponedeljka na području Srbije očekuju obilnije padavine. Veća količina kiše u petak i subotu najpre se očekuje u severnoj, zapadnoj i centralnoj Srbiji, a u nedelju i ponedeljak na jugu i istoku zemlje.

RHMZ najavio padavine

"Naoblačenje s kišom iz Bačke i Srema u naredna dva sata će se premeštati ka severnom i srednjem Banatu. Po kotlinama i duž rečnih dolina jugozapadne i južne Srbije magla će smanjivati vidlјivost lokalno i na manje od 100 m.

U drugoj polovini novembra česta naoblačenja s kišom. Više padavina (od 20 do 30 mm za 24 h) u petak i subotu očekuje se u severnoj, zapadnoj i centralnoj Srbiji, dok će se u nedelјu i ponedelјak zona intenzivnih padavina izmestiti na jug i istok zemlјe.

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

U noći između nedelјe i ponedelјka kiša će preći u sneg u brdsko-planinskim predelima zapadne i jugozapadne Srbije uz lokalno stvaranje manjeg snežnog pokrivača visine od 5 do 10 cm na većim visinama, a u ponedelјak tokom dana sneg je moguć i u regionu Homolјskih planina. Maksimalne temperature u većini mesta od 6 do 11 °S, a na jugu i istoku Srbije i do 15 °S. U utorak i sredu duvaće košava, a u oblasti Dinarskih planina jak jugozapadni vetar. Česta naoblačenja s kišom, na planinama i sa snegom očekuju se i u nastavku perioda", navodi se u najavi RHMZ.

RHMZ izdao upozorenje

"Do ponedelјka na području Srbije obilnije padavine. Veća količina kiše danas i sutra najpre se očekuje u severnoj, zapadnoj i centralnoj Srbiji, dok će se u nedelјu i ponedelјak zona intenzivnih padavina izmestiti na jug i istok zemlјe.

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

Očekuje se da ukupna količina kiše za 4 dana u Vojvodini dostigne od 20 do 40 mm, a u ostalim krajevima od 40 do 70 mm, u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i u regionu Pomoravlјa i Homolјskih planina lokalno i više. Do ponedelјka na području Beograda očekuju se obilnije padavine sa količinom od 50 do 60 mm za 4 dana", navodi se u upozorenju RHMZ.

Upaljen meteo alarm

Zbog kiše i magle u Srbiji je danas na snazi žuti meteo alaram, što znači da verme može biti potencijalno opasno.

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

"Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike", objavio je RHMZ.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja