SUDBINA NAPUŠTENE STARICE IZ VARVARINA DIGLA JE SRBIJU NA NOGE, ALI BOLEST JU JE DOTUKLA: Baka Živadija sahranjena u Toljevcu
Baka Živadija Jovanović, Foto: Kurir/Ž.M.

Tužan kraj

SUDBINA NAPUŠTENE STARICE IZ VARVARINA DIGLA JE SRBIJU NA NOGE, ALI BOLEST JU JE DOTUKLA: Baka Živadija sahranjena u Toljevcu

Društvo -

Baka Živadija Jovanović (78) iz Toljevca sahranjena je danas na seoskom groblju, a kako Kurir saznaje pokop su organizovali i sproveli Centar za socijalni rad iz Ćićevca (odeljene u Varvarinu) i Opština Varvarin.

Podsetimo, teško bolesna starica živela je sama u trošnoj kući, slabo pokretna i bez sredstava za život, a čak ni rane niko nije dolazio da joj previja. Nakon što je o njenoj potresnoj sudbini letos pisao Kurir, baka je bila hospitalizovana a potom i smeštena u Varvarin Selo kod negovatelja.

Živadija Jovanović
foto: Kurir/Ž.M.

Ipak, podlegla je teškoj bolesti, baka Živadija je umrla u ponedeljak 21. novembra u 17 časova, a sahranjena je danas na seoskom groblju u Toljevcu.

- Nedelju dana pre smrti baka Živadija je, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, prebačena u UKC Niš. Doktori su konstatovali da su joj kancerom zahvaćeni unutrašnji organi i da joj je preostalo pet do sedam dana života. U kući u kojoj je bila smeštena u Varvarin Selu pala je sa kreveta, bila je onesvešćena i u takvom stanju je sanitetskim kolima Hitne pomoći iz Varvarina prevezena u Niš - rekla je za Kurir komšinica Irena Miletić.

Živadija Jovanović
foto: Kurir/Ž.M.

Miletićeva, međutim, tvrdi da su rođake nesrećne bake došle u njenu kuću i "pokupile sve donacije koje je ona dobila i odnele sa sobom, a za vreme njene bolesti je nisu posećivale, niti brinule o njoj iako žive na teritoriji Opštine Varvarin".

Inače, kako smo ranije pisali, životna priča baka Živadije potresla je Pomoravlje, ali i celu Srbiju. Živadija je u Toljevcu živela usamljena punih devet godina posle smrti muža, a bez dece i pomoći rođaka. O njenom teškom položaju i životnom statusu obavestila nas je Milena Miletić, koja je, sa majkom Irenom, pomagala svojoj komšinici.

Živadija Jovanović, Humanitarna Katastrofa, selo Toljevac
foto: Kurir/Ž.M.

Podsećamo da Dom zdravlja u Varvarinu nije prevozio Živadiju do Doma zdravlja u centru ove opštine, kao ni do Opšte bolnice u Kruševcu u cilju njenog lečenja i tretmana. Ove vredne komšinice obezbedile su taksi prevoz za lečenje i zbrinjavanje Živadije uz pomoć i drugih komšija.

Javnost je preko našeg lista i portala, kao i društvenih mreža, saznala za tešku sudbinu bolesne starice. Usledilo je interesovanje brojnih građana koji su slali pomoć u novcu, hrani i garderobi.

Opšta bolnica u Kruševcu je primila Živadiju na stacionarno lečenje, a zatim je, posle izvesnog vremena, otpustila kući. Tek posle toga Centar za socijalni rad u Ćićevcu je stupio u akciju i obezbedio smeštaj bake Živadije u Varvarin Selu kod osobe koja se o njoj starala.

Kurir.rs/Živomir Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja