PRVI SLUČAJ GRIPA B U BEOGRADU: Oglasio se i Batut! Oporavak može potrajati, a OVO SU SIMPTOMI!
Foto: Shutterstock

potvrđeno

PRVI SLUČAJ GRIPA B U BEOGRADU: Oglasio se i Batut! Oporavak može potrajati, a OVO SU SIMPTOMI!

Društvo -

Infekcija virusom grupa B potvrđena je u subotu u Beogradu, a ovo je drugi slučaj gripa na teritoriji Srbije. Prethodno je prisustvo gripa potvrđeno na teritoriji Vojvodine, saopštio je Institut za javno zudravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

- U prethodnoj 47. izveštajnoj nedelji (21.11-27.11.2022) u Republici Srbiji je, na osnovu podataka populacionog nadzora nad gripom, registrovan 6.901 slučaj obolevanja od oboljenja sličnih gripu, dok je u istoj nedelji na osnovu podataka sentinelnog nadzora, registrovano ukupno 19.177 slučajeva obolevanja od akutnih respiratornih infekcija.

bolest, prehlada, grip, virus
foto: Shutterstock

Najveći broj obolelih registrovan je u uzrasnoj grupi od nule do četiri godine, a zatim od pet do 14 godina. Okruzi u kojima je zabeležena najviša stopa incidencije su Braničevski, Rasinski i Jablanički okrug. Registruje se blagi porast broja obolelih od akutne respiratorne infekcije i stabilan trend oboljenja sličnih gripu - navodi se u saopštenju Batuta.

Lekari upozoravaju da za razliku od obične prehlade, simptomi gripa se obično javljaju iznenada i osećaju u celom telu. Uobičajeni simptomi su: suvi kašalj, groznica, glavobolja, upaljeno grlo, curenje iz nosa, bolovi u mišićima, slabost i umor, gubitak apetita.

Kurir.rs

Bonus video:

02:54

KORONA JE SADA EPIDEMIJA MLADIH: U Nišu otvorena ambulanta za decu od 8 do 14

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track