SRBIN SE KAO KLINAC UHVATIO LOŠEG DRUŠTVA I ZAGLAVIO U ZATVORU! Sad ne može nigde da radi NI ZA DNEVNICU, pokrenuo ŽUČNU RASPRAVU
Osuđenik / Ilustracija, Foto: Profimedia / Don Tremain / Alamy

POSTOJI LI RESOCIJALIZACIJA?

SRBIN SE KAO KLINAC UHVATIO LOŠEG DRUŠTVA I ZAGLAVIO U ZATVORU! Sad ne može nigde da radi NI ZA DNEVNICU, pokrenuo ŽUČNU RASPRAVU

Društvo -

Resocijalizacija bivših zatvorenika je jedan od problema sa kojima se susreće Srbija, baš kao i mnoge druge zemlje. Opšte je poznata činjenica da je osobi, koja je bivši zatvorenik, veoma teško da nađe posao, stekne osnovne uslove za egzistenciju. Zato dosta njih budu i povratnici.

Na društvenoj mreži Tviter jedan korisnik napisao da se u ovakvoj situaciji našao jedan njegov poznanik. Zamolio je za pomoć.

- Treba mi vaša pomoć. Odrastao je u teškim uslovima. Uhvatio se kao klinac lošeg društva i - bio u zatvoru. Ostavio je to iza sebe. Odrastao. Ima stančić, u njemu i trudnu devojku, ali ne može da se zaposli kao "bivši osuđenik". Želi da radi na dnevnicu, bilo šta. Beograde?

Ljudi su dole davali ideje.

- Jel' ovo neka fora? U Beogradu bukvalno rukom vuku za posao, vozač B kategorije, radnik na gradilištu, dostave, može 1.000 evra da zaradi bez problema.

Gradilište / Ilustracija
Gradilište / Ilustracijafoto: Kurir.rs/T.Ilić

On je uljudno odgovarao da ipak to nije tako lako:

- Poštovanje. Pokušao je i na gradilištima. Usmeno ili pismeno sačeka ga ovo:

Graševinski radnici oglas dosije
foto: Printscreen

Neki su ipak istrajni u tome da on samo ne želi da radi.

- U Beogradu za 90 odsto poslova ne traže potvrdu da nisi osuđivan. Nije mu neki izgovor.

Može da ga razume samo neko ko se našao u sličnoj situaciji.

Zatvorenik / Ilustracija
Zatvorenik / Ilustracija foto: Profimedia

- Tu i jeste problem... zaglavio je robiju, kao neizgrađena ličnost... itd... ja sam otišao u zatvor, kao čovek koji iza sebe, ima radnog staža, kao izgrađena ličnost, i imam životnu istoriju... tragovi koje sam ostavio u društvu pomogli su mi da se opet zaposlim. Resocijalizacija o kojoj se priča u zatvorune postoji..ti si ono što jesi.. Zatvorska kazna na mene nije uticala da budem ni bolji ni lošiji, ali me je naučila opreznosti.. i bez obzira na trećinu kazne koju sam mogao dobiti kao uslov, odležao sam je celu, skoro šest godina... zadovoljan sam, jer nisam se nikom uvalačio, zbog takve povoljnosti.

Kurir.rs

Bonus video

01:15

NOVA ŠANSA ZA OSUĐENIKE: U zatvoru uče školu kako bi se što bolje uklopili u društvo (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track