DOKTOR KON O KAMILJEM GRIPU: Situacija se neprekidno prati, virus može da izazove ozbiljne epidemije, smrtnost je velika
Foto: RTS printscreen

opasnost

DOKTOR KON O KAMILJEM GRIPU: Situacija se neprekidno prati, virus može da izazove ozbiljne epidemije, smrtnost je velika

Društvo -

Upozorenja na virus MERS-KoV iliti kamilji grip izazvala su uznemirenje javnosti.

Svima koji se vraćaju iz Katara savetuje se da prate da li imaju simptome kamiljeg gripa - potencijalno smrtonosne respiratorne infekcije - čiji simptomi uključuju kašalj, povraćanje i povišenu telesnu temperaturu.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da u Srbiji za sada nema identifikovanih slučajeva infekcije tim virusom, ali da se situacija neprekidno prati.

- To jeste nešto što se neprekidno prati iz jednostavnog razloga što se smatra da može da ima potencijal da izazove neke ozbiljnije epidemije, ali to trenutno nije slučaj - navodi Kon.

Navodi da za sada u Srbiji nema registrovanih slučajeva obolevanja od virusa MERS-KoV, ali da se situacija neprekidno prati.

- Mers ili kamilji grip je jako važna bolest za praćenje. Bila su samo dva slučaja u toku cele godine i nijedan slučaj tokom odvijanja Svetskog prvenstva u Kataru. Od 2012. godine ukupno u čitavom svetu bilo je oko 2.600 slučajeva, a smrtnost jeste velika, blizu 700. Dakle to jeste nešto što se neprekidno prati iz jednostavnog razloga što se smatra da može da ima potencijal da izazove neka ozbiljnije epidemije, ali to sada trenutno nije slučaj - navodi Kon.

Sezonski grip registrovan u Srbiji

Kon navodi da se sezonski grip pojavio, ali da je njegova aktivnost niska.

- Imate desetak zemalja u Evropi koje imaju srednju pa čak i visoku aktivnost. Na primer Rusija - navodi Kon.

Objašnjava da je glavna razlika između gripa i svih drugih respiratornih infekcija, uključujući i kovid-19, ta da grip nastaje naglo.

Maskom štitim i sebe i druge

Kon je upitan zašto i dalje nosi masku odgovorio da na taj način štiti sebe i ljude oko sebe.

- Ja više nemam nameru nikom da dajem signale. Ja ovo nosim zato što štitim prvenstveno sebe i ljude oko sebe. U svim situacijama gde postoji veći broj ljudi i gde ste u zatvorenom prostoru u toku zime zaista postoji mogućnost respiratorne infekcije. Mi smo se tome naučili kad je korona u pitanju, a to inače važi i za sve ostale respiratorne infekcije. Mi trenutno imamo u cirkulaciji grip i to AH1, AH3 i B, jeste u niskom nivou, intenzitet aktivnosti je vrlo nizak još, ali to ne znači da neće porasti - objašnjava Kon.

- Vi ste kod gripa u roku od nekoliko sati totalno bolesni. Kod kovida nije takva situacija. On počinje polako, pa se tek pogorša peti-šesti dan, tako je bilo u početku. Međutim, sad je i tu došlo do promene, skratio se period inkubacije. Evolutivno se sve menja. Vrlo je bitno da prođe još ova zima i onda ćemo na proleće videti kakva je situacija. Već smo pametniji. Već vidimo da se ništa značajno nije desilo prilikom prelaska sa južne na severnu hemisferu. Ali i dalje pratimo situaciju - kaže Kon.

Da li možemo istovremeno da obolimo od gripa i korone

Upitan o tome da li je korona postala samo respiratorna infekcija ili ima razloga da strepimo od rasta broja novoobolelih, odgovara da je trenutno u Srbiji prisutan samo omikron sa svojim podvarijantama koje izazivaju lakše kliničke slike.

- Na našoj teritoriji nema ništa drugo sem omikrona i on se praktično raspršio. Sad ima 48 raznih podvarijanti i subvarijanti i linija tog omikrona. Kod nas dominira taj BA5, preko 60 odsto, prisutan je i BA2 do 3 odsto, a podvarijante tog BA5 je sve ostalo - objašnjava epidemiolog.

Na pitanje postoji li mogućnost da istovremeno dobijemo grip i koronu odgovara potvrdno.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track