SREMSKA MITROVICA BIĆE CELA OPASANA ZELENIM PRSTENOM: U toku sadnja drvoreda od tačno 2.008 sadnica! EVO ZAŠTO BAŠ TOLIKO!
Foto: Grad Sremska Mitrovica

Eko-politika

SREMSKA MITROVICA BIĆE CELA OPASANA ZELENIM PRSTENOM: U toku sadnja drvoreda od tačno 2.008 sadnica! EVO ZAŠTO BAŠ TOLIKO!

Društvo -

Sremska Mitrovica uskoro će biti u potpunosti opasana zelenim prstenom, i to sveže zasađenim drvoredom od tačno 2.008 sadnica!

Ozelenjavanje Sremske Mitrovice započeto je uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine sadnjom drvoreda u akciji pod nazivom "Sremska Mitrovica-zeleni grad". Cilj akcije sadnje drveća je da se napravi zeleni prsten oko grada, a sve radi smanjenja saobraćajne buke i aerozagađenja.

- Započeta je sadnja 2.008 sadnica, jer je 2008. godine Sremska Mitrovica dobila status grada - objasnili su za Kurir iz Gradske uprave.

Drvored će ići u vidu prstena oko grada i razdvojiće industrijsku zonu i saobraćajnice od naselja. Vrste sadnica su birane tako da bi što više bilo efekta na zaštitu od zagađivača.

Vrste poput javora sadrže u sebi čestice koje prikupljaju bakterije i ostale mikroorganizme iz vazduha, a pored javora biće posađeni lipa, grab, breza i razne vrste četinara. Očekuje se da sadnice efekat pokažu već na proleće.

sadnja drveća
foto: Grad Sremska Mitrovica

Akciji sadnje su se pridružili i mladi Mitrovčani, koji su nedavno pored puta ka Velikim Radincima posadili sadnice gledicije (mednog bagrema).

Dizanje zelenog štita od aerozagađenja oko Sremske Mitrovice još jedna je u nizu ekoloških mera koje su sprovođene na teritoriji grada, koji teži da postane "zeleni grad" - grad bez aerozagadenja i bez otpada.

Aktivnosti u oblasti i ekologije i zaštite životne sredine preduzima i sprovodi gradska uprava nadležna za poslove zaštite životne sredine Grada Sremska Mitrovica.

Na teritoriji ovog grada uspostavljena je lokalna mreža mernih stanica i mernih mesta za praćenje kvaliteta vazduha, a svi dobijeni podaci o kvalitetu vazduha objavljuju se na veb-stranici grada Sremska Mitrovica. Prati se koncentracija sumpor-dioksida, azot-dioksida, čađi, na dva merna mesta i koncentracija suspendovanih čestica PM10 na jednom mernom mestu.

ZELENI RAZVOJNI CENTAR

Podeljene sadnice belog jasena

Grad Sremska Mitrovica je uz pomoć nevladine organizacije Zeleni razvojni centar sproveo dve akcije besplatne podele sadnica belog jasena za sve zainteresovane građane.

Ovaj projekat je usaglašen sa evropskim Zelenim planom, u kome je čist vazduh u urbanim sredinama jedan od stubova cirkularne ekonomije. Cilj je bio, pored ozelenjavanja grada i podizanja svesti građana o važnosti životne sredine, i podizanje nivoa kvaliteta vazduha.

Takođe, urađen je i kratkoročni akcioni plan za teritoriju Grada Sremska Mitrovica koji u sebi sadrži mere koje se sprovode kada dođe do prekoračenja vrednosti zagađujućih materija.

U dobijenim izveštajima postoje odstupanja u koncentraciji suspendovanih čestica u zimskim mesecima. Razlog povećane koncentracije suspendovanih čestica je sve veći broj individualnih ložišta po domaćinstvima, kao i saobraćaj.

U Gradu Sremska Mitrovica urađena je gasifikacija, ali se najčešće kao energent i dalje koristi čvrsto gorivo. Za rešavanje ovih problema neophodno je primeniti dugoročne strateške mere iz oblasti energetike i saobraćaja.

*Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Sremska Mitrovica - Gradska uprava za kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja