UGINULE ŽIVOTINJE PRIJAVLJUJU PREKO APLIKACIJE NA TELEFONU: Mitrovica lider u inovacijama za rešavanje problema ANIMALNOG OTPADA
Foto: Moj grad Sremska Mitrovica

Eko-politika

UGINULE ŽIVOTINJE PRIJAVLJUJU PREKO APLIKACIJE NA TELEFONU: Mitrovica lider u inovacijama za rešavanje problema ANIMALNOG OTPADA

Društvo -

U Srbiji se godišnje generiše oko 300.000 tona životinjskog otpada, koji najčešće bez kontrole završava u prirodi, rekama ili na divljim deponijama. Budući da mogu da sadrže hormone, pesticide i antibiotike, animalni ostaci spadaju u opasne zagađivače životne sredine.

Grad Sremska Mitrovica je problem odlaganja animalnog otpada u velikoj meri rešio postavljanjem transfer stanice (između Laćarka i Martinaca), na kojoj građani mogu da odlože otpad životinjskog porekla. Grad ima potpisan ugovor sa ovlašćenim licima, koji odvoze i uklanjaju animalnog otpada s transfer stanice.

animalni otpad
foto: Moj grad Sremska Mitrovica

Takođe, za projekat "Rešavanje problema preuzimanja i odlaganja animalnog otpada na teritoriji Grada Sremska Mitrovica" Grad Sremska Mitrovica sa upravom nadležnom za poslove zaštite životne sredine od Razvojne agencije UNDP i Ministarstva zaštite životne sredine dobio je nagradu "Lider u inovacijama" u okviru programa "Lokalni razvoj otporan na klimatske promene".

Glavni rezultat projekta je urađena aplikacija za pametne telefone za zbrinjavanje uginuća na teritoriji grada, gde vlasnici stoke automatski obaveštavaju nadležne organe o uginućima i na taj način mogu da dokažu da su bezbedno zbrinuli svoj animalni otpad.

Projekat predviđa pravi uvid u stanje stočnih jama i grobalja na teritoriji Grada kao i njihovo mapiranje za potrebe aplikacije za mobilne telefone.

Mitrovica na ovaj način postaje jedan od lidera u zbrinjavanju otpada, jer uz prvo u Srbiji reciklažno dvorište, uz podelu plavih kanti za separaciju reciklabilnog komunalnog otpada i uz višegodišnje zbrinjavanje pesticidnog otpada, sada nastoji da na adekvatan način upravlja i animalnim otpadom.

A pored zbrinjavanja otpada, Sremska Mitrovica kontinuirano sprovodi i druge ekološke mere kojima teži da postane "zeleni grad" - grad bez aerozagadenja i bez otpada. Aktivnosti u oblasti i ekologije i zaštite životne sredine preduzima i sprovodi gradska uprava nadležna za poslove zaštite životne sredine.

PRIMARNI CILJ

Prečistač otpadnih voda

Jedan od primarnih ciljeva Grada Sremska Mitrovica je prečistač otpadnih voda, za koji je izrađeno idejno rešenje. Planirana lokacija za prečistač otpadnih voda je kod regionalne deponije "Srem-Mačva" i ti prečistači imaju za cilj da otklone štetne materije iz otpadne vode koja se ispušta u vodotokove, rekli su za Kurir iz gradske uprave.

Na teritoriji Grada Sremska Mitrovica uspostavljena je Lokalna mreža mernih stanica i mernih mesta za praćenje kvaliteta vazduha, a u skladu s Programom monitoringa stanja nivoa buke u životnoj sredini na teritoriji grada se kontinuirano mesečno meri i prati nivo buke u životnoj sredini na pet mernih mesta u gradu.

Merenja se obavljaju na mernim mestima koja su odabrana kao reprezenti pojedinih gradskih zona različite namene (stambena zona, zona gradskog centra i gradskih saobraćajnica, industrijska i školska zona). Merenje obavlja Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

*Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Sremska Mitrovica - Gradska uprava za kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track