SVAKA 10. MALOLETNIČKA KRIVIČNA PRIJAVA NAPISANA DEVOJČICAMA?! Psiholog Crnjin o tome kako sve počinje, čak i od igračaka
Foto: TV Pink Printscreen

MALOLETNIČKI KRIMINAL

SVAKA 10. MALOLETNIČKA KRIVIČNA PRIJAVA NAPISANA DEVOJČICAMA?! Psiholog Crnjin o tome kako sve počinje, čak i od igračaka

Društvo -

BEOGRAD - Psiholog Zoran Crnjin istakao je da na globalnom nivou beležimo ogroman porast kriminala, a dosadašnji podaci, kad su u pitanju adolescenti i kriminal jesu zabrinjavajući.

Kako je jutros rekao za TV Pink, brine i to, što dosta toga nije zabeleženo, i veliki je broj onih koji su "ispod radara".

Prema nedavno objavljenim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2021. godini, koja je poslednja kompletno obrađena, podneto je 2.513 krivičnih prijava protiv maloletnika od 14 do 18 godina starosti. To je najmanje u poslednjih deset godina.

Najviše ih je bilo 2012. - 3.913 i 2013. - 3.844. Posle toga, njihov broj je počeo da opada, pa je recimo 2019. godine podneto 2.903 prijave.

Od ukupnog broja prijava u 2021, 246 je podneto protiv devojčica. Najviše zbog krađa i povreda sloboda i prava čoveka i građanina.

Inače, ubedljivo najviše krivičnih prijava, čak 1.263 je podneto zbog krađa.

Zoran Crnjin, psiholog
foto: TV Pink Printscreen

Sledeće na skali su krivična dela protiv života i tela, poput ubistava i nanošenja teških i lakih povreda, zbog kojih je podneto 349 prijava protiv mlađih od 18 godina. Potom je sa 281 prijavom ugrožavanje javnog reda i mira i pravnog saobraćaja, u šta spadaju, pre svega, nasilničko ponašanje, nošenje oružja i falsifikovanje isprava.

Crnjin kaže da su deca odraz društva u kome živimo, navodeći da postoje neki poremećaji ličnosti koji decu čine sklonim kriminalu. On dodaje da je adolescencija i izazov, što doprinosi ovakvim delovanjima.

- Sredinski faktori, kada govorimo o porastu nasilja, izdvajamo porodične faktore što su razvodi roditelja, vanbračni odnosi, nekvalitetno odrastanje, vaspitanje... Imamo školu, šire društvo... Sve je prisutno, deca uče po modelu, gledaju nas, kako rešavamo probleme i konflikte. Imamo i medije, deci je to dostupno, što nije slučaj za inostranstvo, gde se u određenom satu na televiziji pušta upozorenje da deca treba da se sklone - rekao je Crnjin.

Govoreći o nedavnim slučajevima nasilja među maloletnicima, ali i prema nastavnicima, Crnjin dodaje da je prisustvo društvenih mreža dosta toga pospešilo. On je kao primer, naveo mrežu "Tiktok" koja je prepuna sadržaja koji nije namenjen za decu.

- Stvorila se klima gde je nasilje postalo normalnost. Sve kreće od porodice i toga kako da vaspitavamo našu decu. Počev od igračaka, vi imate preporučen uzrast, a mnogi kupuju deci igračke koje nisu namenjene za njihov uzdrast - dodao je Crnjan.

Kurir.rs/TV Pink

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track