Ljajić: Nema razloga da šećer i ulje poskupe

Sprečiće špekulacije

Ljajić: Nema razloga da šećer i ulje poskupe

Društvo -
Tržišna inspekcija je krenula sa kontrolama da vidimo da li tih namirnica ima na zalihama u magacinima, da se veštački ne bi stvarale nestašice, kaže ministar trgovine

BEOGRAD - Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je danas da nema nikakvih razloga za poskupljenje ulja i šećera i istakao da će biti sprečeni pokušaji špekulacija i stvaranja veštačkih nestašica na tržištu.

"Tržišna inspekcija je od juče krenula sa kontrolama da vidimo da li tih namirnica ima na zalihama u magacinima, da se veštački ne bi stvarale nestašice u očekivanju poskupljenja", kazao je Ljajić u izjavi novinarima na Beogradskom sajmu.

On je naglasio da za poskupljenje šećera i ulja nema nikakvih osnova, s obzirom na to da rod suncokreta nije toliko loš koliko su bile prvobitne procene, a zabranjen je i izvoz suncokreta, soje i šećerne repe.

Ljajić je kazao da će Vlada Srbije intervenisati iz Robnih rezervi, ukoliko to bude potrebno, dodajući da u Rezervama trenutno ima 12.000 tona ulja i 13.000 tona šećera, kao i da je u toku tender za nabavku novih količina ulja i šečera.

Na pitanje novinara da li su za stvaranje veštačke nestašice krivi trgovci ili proizvođači, Ljajić je istakao da će predstavnici Ministarstva razgovarati i sa jednima i sa drugima."Trgovci tvrde da im proizvođači ne isporučuju dovoljno robe", naveo je ministar, dodajući da će inspekcija kontrolisati magacine kako bi utvrdila činjenično stanje i da se veštački ne bi stvarale nestašice u očekivanju poskupljenja.

On je podsetio da su kazne za špekulativne radnje od 500.000 do dva miliona dinara. Ljajić je ponovio da porez na dodatu vrednost (PDV) za osnovne životne namirnice nije povećan, te po "tom osnovu nema velikih razloga za poskupljenja", ali postoji bojazan da aktuelna suša, kao i rast cena hrane na svetskom tržištu može da utiče na cenu hrane na domaćem tržištu.

"Mi ćemo sa naše strane učiniti sve da zaštitimo najugroženije kategorije stanovništva i sprečimo nagle skokove cena", podvukao je Ljajić, dodajući da se to posebno odnosi na ulje i šećer.

Na pitanje da li će biti intervencija kukuruzom iz Robnih rezervi, on je kazao da je 40.000 tona kukuruza ponuđeno poljoprivrednicima u razmenu za živu stoku.

"Pripremamo nabavku još 200.000 tona merkantilnog kukuruza kako bismo mogli da intervenišemo i time sprečimo rast cene stočne hrane na tržištu, što bi onda moglo da proizvede eventualni rast cena mesa, mleka i mlečnih proizvoda", kazao je Ljajić, dodajući da "na rezervama trenutno ima 79.000 tona merkantilnog kukuruza".

200.000 tona kukuruza za Robne rezerve

Ljajić je najavio da je u pripremi nabavka 200.000 tona merkantilnog kukuruza za robne rezerve.

On je novinarima kazao da je ta nabavka predviđena za intervencije i da se spreči rast cena stočne hrane na tržištu, što bi imalo uticaja i na rast cene mesa.On je kazao da je već obavljena jedna intervencija iz robnih rezervi, odnosno da je 40.000 tona kukuruza razmenjeno za živu stoku. "Trenutno na zalihama robnih rezervi imamo 79.000 tona merkantilnog kukuruza", kazao je Ljajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track