EPIDEMIJA LAŽNIH BOLOVANJA U SRBIJI? Stručnjak upozorio na posledice ako vas poslodavac uhvati u laži! OVO JE NEVEROVATNO (VIDEO)
Foto: Kurir TV, Dmitriy Shironosov / Alamy / Alamy / Profimedia, Ilustracija

kurir tv

EPIDEMIJA LAŽNIH BOLOVANJA U SRBIJI? Stručnjak upozorio na posledice ako vas poslodavac uhvati u laži! OVO JE NEVEROVATNO (VIDEO)

Društvo -

Podaci kažu da je prošle godine oko 40.000 zaposlenih iskoristilo pravo na bolovanje, iako nisu imali zdravstvene tegobe.

Najčešći razlozi zloupotrebe ovog prava su putovanja, dodatni rad, ali i nezadovoljstvo na poslu.

Gost "Pulsa Srbije" bio je Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije, a prvo je otkrio da li poslodavac ima pravo, i na koji način, da proveri da li je naše zdravstveno stanje zaista onakvim kakvim smo ga predstavili.

Nebojša Atanacković
foto: Kurir televizija

- Postoje razni načini, doduše, ja ih nikada nisam koristio. Uglavnom se u firmama, među zaposlenima zna ko je zbog čega uzeo bolovanje. Verovatno postoje firme koje imaju određene službe za praćenje tih pojava, pa samim tim imaju i svoje mehanizme. To je značajno i u psihološkom aspektu, odnosno da zaposleni znaju da bi mogli biti proveravani i otkrile u zloupotrebi - rekao je Atanacković.

Nakon toga, otkrio je koje su posledica zaposlenima za koje se otkrio da su zloupotrebili pravo na bolovanje:

00:51

DA LI STE RAZMIŠLJALI O ZLOUPOTREBI BOLOVANJA? Stručnjak upozorio na posledice ako vas poslodavac uhvati u laži!

- To može biti razlog za raskid radnog odnosa. Ukoliko ima dokaz da je zaposleni za vreme bolovanja napustio mesto stanovanja, onda može da mu uruči otkaz. Doduše, danas postoje primeri gde se pravi sporazum između zaposlenog i poslodavca, tako da dosta toga zavisi i od unutrašnjeg odnosa koji vlada u kompaniji. Ponekad postoji manjak ljudi koji žele određen posao, pa zbog nedostatka ljudi, poslodavci neće preduzeti rigorozne mere zbog bolovanja - rekao je Atanacković.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track