OVO MORATE ZNATI AKO POSTITE: Smrznuta riba može biti puna otrova, a deca i trudnice JEDNU VRSTU obavezno treba da izbegavaju
Foto: Shutterstock

opasnost vreba

OVO MORATE ZNATI AKO POSTITE: Smrznuta riba može biti puna otrova, a deca i trudnice JEDNU VRSTU obavezno treba da izbegavaju

Društvo -

Bez­bed­ni­je je ku­po­va­ti ri­bu kod do­ma­ćih uzga­ji­va­ča. Uglav­nom je dos­tu­p­na pa­str­m­ka iz ri­b­nja­ka, pro­ve­re­na je i či­sta, što je na­j­bi­t­ni­je, ka­že Ana Todorović

Vaskršnji post počinje u ponedeljak i traje do subote 15. aprila, a njegov osnovni zadatak je da vernike telesno i duševno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog. U vreme posta ne smeju se jesti meso, jaja, sir, mleko i ostala hrana sa životinjskim masnoćama. A riba sme da se jede samo na Blagovesti i na Cveti!

Počinje vaskršnji post

Dosta je ipak onih koji ne poste baš tako čvrsto i samo na vodi, pa se u njihovom tanjiru riba ipak nađe koji put više nego što je crkva propisala. Mi ćemo vam sada izneti nekoliko stavova nutricionista o tome koju ribu jesti i na koji način je treba pripremati bez obzira na to da li je post ili ne.

Ana Todorović
foto: PUls Srbije, Kurir tv

Srbija je uvezla, recimo, čak 24.000 tone sveže rashlađene i smrznute ribe prošle godine i to najviše iz Španije, Argentine, Norveške, Poljske, Vijetnama, Hrvatske i BiH.

- U današnje vreme, kada ne znamo kakav je način gajenja ribe iz uvoza, a kada znamo da su i mora zagađena, mnogo je bezbednije kupovati ribu kod domaćih uzgajivača. Dostupna je uglavnom pastrmka iz ribnjaka koja je proverena i čista, što je najbitnije! - objašnjava za Kurir nutricionista Ana Todorović:

- Znamo i da je aktuelna priča o zastupljenosti žive u morskim ribama, pogotovo u konzervisanoj kao što je tuna. Uvek je rizično koristiti je puno i često, zato što ta živa ima kancerogeni efekat za organizam ako se unosi puno. Kad su trudnice u pitanju, neka istraživanja kažu da to može da utiče negativno na plod.

Za bebe idealan losos

Som pangasijus nije ni za trudnice ni za decu

Vlajkovićeva smatra da su najkvalitetnije ribe iz prirodnog ulova i iz tekućih voda:

- Imamo te ribe koje nam stižu zamrznute, oslić bi još i mogao da se prihvati u nekim okolnostima, ali som pangasijus nije baš dobar. Ne savetujem ga ni trudnicama ni deci. Najbolji izbor je sveža pastrmka, zatim oslić. Za bebe je preporuka svež losos.

Recept

Todorovićeva preporučuje kupovinu pastrmke, šarana, kečige i drugih rečnih riba koje su dostupne kod alasa i u ribarnicama.

Živka Vlajković
foto: Privatna Arhiva

- Najzdraviji način pripreme je potapanje u marinadu, koju sačinjavaju maslinovo ulje, limun, peršun, beli luk. Očišćenu ribu treba potopiti u toku noći. Zatim se ona izvuče, zavije u foliju, stavi u vatrostalni sud i ispeče. Bitno je da nije tretirana prženjem i pohovanjem. Bilo bi dobro unositi ribu minimum dva puta nedeljno, ali i menjati vrstu ribe. Najbolje je jesti je uz puno zelenog povrća.

odakle smo uvezli najviše ribe 2022. godine

zemlja/količina u tonama

Španija 7.673 Argentina 1.407 BiH 1.138 Hrvatska 783 Norveška 2.452 Poljska 1.529 Vijetnam 2.033

Zagađenje

Živka Vlajković, nutricionista, napominje da je unos ribe važan, ali da bi trebalo da imamo jasnije definisan kvalitet.

Cena ribe

vrsta/dinara po kilogramu

pastrmka 850 šaran 990-1.500 losos 2.800 lignje 1.950 orada 1.250-3.500 brancin 3.500 tuna 3.250

- Najveći problem su ti teški metali, koji se mogu naći u pojedinim ribama, najčešće iz mora, odnosno iz zagađenih voda. One nekada mogu biti i bakteriološki neispravne, ali je to retko. Recimo, listerija je opasna i ona može da izazove pobačaj. Dakle ta sumnjiva riba može da bude zagađena i bakteriološki i hemijski. Međutim, upitan je kvalitet i riba iz nekih ribnjaka i Dunava.

M. Branković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja