OD APRILA ĆE LAKŠE DA SE DIŠE: Primena protokola za đake s dijabetesom! Dr Janković: Uskoro i za mališane u vrtiću!
Foto: Shutterstock, Printscreen, Damir Dervišagić, Beta

sjajno

OD APRILA ĆE LAKŠE DA SE DIŠE: Primena protokola za đake s dijabetesom! Dr Janković: Uskoro i za mališane u vrtiću!

Društvo -

Protokol o postupanju u školi sa učenicima obolelima od šećerne bolesti trebalo bi već od aprila da bude u primeni, a Ministarstvo zdravlja će vrlo brzo, opet na inicijativu Kurira, napraviti i sličan dokument za vrtiće kako bi i deca u predškolskim ustanova bila sigurna i ravnopravna sa ostalima tokom boravka u obdaništu.

protokol dijabetes
foto: Printscreen

Nakon što je Kurir pokrenuo inicijativu da i škole i vrtići dobiju protokol kojim bi deca s dijabetesom, konačno, kao i u svim razvijenim zemljama, bila i zvanično vidljiva u obrazovnom sistemu, za manje od mesec dana Ministarstvo zdravlja načinilo je dokument. I poslalo ga je na mišljenje Ministarstvu prosvete, čija se saglasnost čeka kako bi počela distribucija po svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

Dr Jelena Janković, pomoćnica ministarke zdravlja u Sektoru za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu, kaže da su reagovali čim je Kurir objavio prve tekstove.

- Videli smo da postoji problem, da treba napraviti i doneti protokol kako bi se pomoglo deci s dijabetesom, i odmah smo se dali na posao u saradnji s Republičkom stručnom komisijom za prevenciju i kontrolu šećerne bolesti. Protokol smo izradili po uzoru na hrvatski, ali smo gledali i sve stručne protokole u vezi s decom - navodi Jankovićeva.

dr Jelena  Janković
dr Jelena Jankovićfoto: Beta

Upravo je Kurir, pokrećući ovu akciju, kao primer naveo hrvatski protokol, koji podrazumeva tri nivoa delovanja, kao što sada ima i protokol u Srbiji, počev od upoznavanja svih s činjenicom da dete ima dijabetes, preko praćenja dnevnih aktivnosti do reagovanja u kriznim situacijama kada učeniku mnogo skače ili pada šećer.

TRI NIVOA DELOVANJA

Protokol podrazumeva tri nivoa delovanja, počev od toga da su svi u školi, kao i izabrani pedijatar, odnosno pedijatar iz doma zdravlja osnovanog za teritoriju na kojoj je škola, upoznati s tim da imaju učenika s dijabetesom i da svako zna šta treba da radi. Takođe, đacima mora da se omogući da prate svakodnevno svoju bolest, dobijaju terapiju ako treba, ali i da ravnopravno i aktivno učestvuju u školskim aktivnostima. I na kraju, a što je veoma važno - detaljno su opisani postupci šta raditi u slučaju akutnih komplikacija, koje mogu biti i životno ugrožavajuće, a za šta treba neko u školi da bude obučen.

Međutim, u protokolu nije navedeno kako postupati u slučaju ekskurzija i izleta jer mnogi učitelji/nastavnici/profesori odbijaju da đake s dijabetesom vode. A i sami roditelji su uplašeni za zdravlje dece.

Dijabetes
foto: Shutterstock

- Čekamo mišljenje Ministarstva prosvete, da vidimo da li će imati nekih komentara i predloga za izmenu ili dopunu. Možda će baš za izlete i ekskurzije imati komentar. Čim dobijemo mišljenje resora prosvete, protokol ćemo distribuirati svim školama. Preko regionalnih zavoda i instituta u svim školama lekari koji se bave temom dijabetesa edukovaće nastavni kadar, što bi trebalo da traje dve-tri nedelje. Očekujemo da već početkom aprila protokol bude u primeni - naglašava Jankovićeva.

Međutim, revolucionarna stvar, kakav je protokol koji dočekuju srpske škole, ne postoji i za vrtiće.

- U narednom periodu izradićemo i protokol za vrtiće, verovatno će biti nekih nijansi u odnosu na ovaj školski, ali suština je ista - deca s dijabetesom treba da budu sigurna dok su u vrtiću, a to znači da se jasno zna ko šta radi - ističe Jankovićeva.

Husein Memić
Husein Memićfoto: Shutterstock, PrivatnaArhiva

Husein Memić, ministar turizma i omladine, dao je nemerljiv doprinos ovoj pobedi jer je za Kurir progovorio o muci svoje porodice i svih drugih koje imaju decu sa dijabetesom.

- Ono što ste uradili zaista je za svaku pohvalu i ovo je revolucija kada su u pitanju deca obolela od dijabetesa. Taj protokol nam daje veliku nadu da će se država energično boriti da nam pruži ono što imaju sve razvijene zemlje. Zahvalio bih ministrima Branku Ružiću i profesorki Danici Grujičić i iza ovog protokola stoji država. Bićemo sigurni da sada, kada pošaljemo decu, nastavnici znaju šta se dešava, jer će znati šta je dijabetes - rekao je Memić za Kurir TV i dodao:

- Pre 20 dana nisam se usudio da pošaljem svoje dete na Taru. Učiteljica je sjajna, ali kad znate da neko ne zna da daje insulin... Ovo je olakšavajuće jer ćemo znati da će nastavnici znati šta je hiperglikemija, šta je dijabetes.

Najbitnije je, istakao je Memić, da je protokol usvojen, iako je sigurno da će u dogledno vreme morati da se rade neke korekcije.

Kurir.rs/J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja