SRPSKU GRANICU PROLAZI SVE VIŠE STRANACA: Poznato iz kojih zemalja najviše dolaze, a evo i koje marke automobila su NAJBROJNIJE!
Foto: Printscreen/AMSS kamere

GRANIČNI PROMET

SRPSKU GRANICU PROLAZI SVE VIŠE STRANACA: Poznato iz kojih zemalja najviše dolaze, a evo i koje marke automobila su NAJBROJNIJE!

Društvo -

Ukupan broj putničkih motornih vozila koja su ušla u Srbiju u četvrtom kvartalu 2022. godine veći je za 3,9% u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Domaćih vozila je manje za 0,1%, dok je stranih vozila više za 6,8%. Od vozila sa stranim tablicama najviše ih je sa registracijom Nemačke, 5,1%, zatim Mađarske, 4,8%, i Austrije, 3,9%.

Izlaz putničkih motornih vozila iz Srbije manji je za 5,1% u odnosu na isti period 2021. godine. Broj vozila s domaćom registracijom u izlazu veći je za 6,9%, dok je u istom periodu izlaz vozila sa stranom registracijom manji za 12,8%.

Najbrojnija su vozila sa registracijom Nemačke, sa učešćem od 5,5%, a zatim slede vozila sa registracijom Mađarske, sa učešćem od 5,1%, i Bosne i Hercegovine, sa učešćem od 4%.

Republički zavod za statistiku saopštio je i podatke u vezi sa brojem prvi put registrovanim drumskim motornim i priključnim vozilima u poslednjem tromesečju 2022.

tehnički pregled, servis, automobil, auto servis
foto: Vladimir Šporčić

Od ukupnog broja prvi put registrovanih drumskih motornih i priključnih vozila tokom četvrtog kvartala 2022. godine, proizvedenih 2022. godine, u odnosu na ukupan broj registrovanih, najzastupljenija su priključna vozila (57,4%), dok je novih putničkih automobila najmanje (13,2%).

Tokom IV kvartala 2022. godine može se uočiti pad broja prvi put registrovanih putničkih automobila i teretnih vozila, dok ostala drumska motorna i priključna vozila beleže porast.

Najbrojnije marke proizvođača motornih vozila su: Volkswagen, Audi, Opel, Peugeot i Fiat.

Na osnovu rezultata moguće je zaključiti da su najzastupljenija teretna vozila do 999 kg nosivosti, kao i da najveći broj ovih vozila koristi dizel kao pogonsko gorivo, navedeno je u saopštenju RZS.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track