"SVAKO ČETVRTO DETE U SRBIJI JE VANBRAČNO" Otkrivamo da li je u ovim slučajevima potrebna DNK analiza i ostvaruju li ista prava
Foto: Kurir tv

kurir tv

"SVAKO ČETVRTO DETE U SRBIJI JE VANBRAČNO" Otkrivamo da li je u ovim slučajevima potrebna DNK analiza i ostvaruju li ista prava

Društvo -

Bračne afere i prevare na estradi, ali i van nje, uobičajena su pojava još od davnih vremena. Danas se malo više pažnje pridaje ovakvim slučajevima, pre svega zbog vanbračne, priznate i nepriznate dece i njihovih prava.

Kada je estrada u pitanju, mnogo je poznatih muškaraca koji su iza sebe ostavili vanbračne potomke.

brak
foto: Kurir tv

A neka prava, poput nasleđivanja, vanbračni supružnici ne mogu ni da ostvare, ma koliko dugo bili u zajednici.

brak
foto: Kurir tv

Kakva je trenutno pravna situacija u Srbiji u vezi sa pravima vanbračne dece, istraživala je novinarka Kurir TV Lena Sudar.

Kako kaže, svako četvrto dete u Srbiji, rođeno je van braka.

A kakva prava ostvaruju ova deca, i šta mogu, ili ne mogu zakonski da urade, rekla je advokat Mara Janjić.

- Ne postoji razlika. Nepriznata vanbračna deca u slučaju nasleđivanja bi morala da utvrde svoje očinstvo, što se radi pokretanjem tužbe, pa da nakon toga ostvaruju svoja prava. Dok priznata vanbračna deca ne bi imala ovaj problem - rekla je Janjić.

01:34

Kakva je trenutno pravna situacija u Srbiji u vezi sa pravima vanbračne dece

DNK analiza nije zakonski obavezna, ali sve teži ka tome.

- Ukoliko stranke u postupku to ne predlože, obično to predlaže sud, što u mnogome ubrzava i olakšava postupak - rekla je Janjić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja