RUSKINJU ZUBARKA IZBACILA IZ ORDINACIJE U SUBOTICI: Aljona je samo ponavljala "UŽAS, UŽAS! Ovo mi radite jer sam stranac"
Foto: Shutterstock

ratni profiteri

RUSKINJU ZUBARKA IZBACILA IZ ORDINACIJE U SUBOTICI: Aljona je samo ponavljala "UŽAS, UŽAS! Ovo mi radite jer sam stranac"

Društvo -

Ruskinja Aljona Podlešnjih ispričala, je kakvu je nepravdu doživela u Subotici gde živi već neko vreme, deca pohađaju školu i nada se da će se, po okončanju rata, vratiti u rodni Perm. Mada su se do skoro sasvim uklopili i prilagodili novonastaloj situaciji, Aljonu je prošle nedelje sačekao šok u jednoj privatnoj zubnoj ordinaciji.

- Dete je zabolelo zub i, po preporuci poznanika Srba, otišli ​​smo u Stomatološkau ordinaciju u Subotici kod dr Ivane K. N. Inače, ona je vlasnik i osnivač ordinacije - počela je priču Ruskinja.

- Ivana je za 10 minuta mojoj ćerki izlečila jedan mlečni zub. Sa detetom je dobro komunicirala, ali ne baš nežno. Uglavnom, komunikacija je bila sasvim korektna do objavljivanja cene radova - ističe Aljona.

Posle Beograda i Novog Sada, Rusi otkrili Suboticu!

Inače, od početka rata u Ukrajini mnogo državljana Rusije došlo je u Srbiju. Pretežno su birali Beograd i Novi Sad, ali sve više njih je i u Subotici. Statistika kaže da je od ukupnog broja prodatih stanova u Subotici 3-5% kupili su upravo državljani Rusije, a, prema agencijama za nekretnine, veliki je broj onih koji ih iznajmljuju.

Doktorka je za lečenje mlečnog zuba tražila 6.000 dinara, ali nije izdala fiskalni račun, ni obrazložila zašto je cena popravke mlečnog zuba toliko skupa.

- Sestra je na malom papiru napisala „lečenje 54 zuba” i prijavila cenu, od čega sam se skoro onesvestila. Ne znam srpski jezik i zato sam počela da ponavljam samo jednu reč „užas, užas“, razumljivu na svim slovenskim jezicima - rekla je naša sagovornica.

Pomoć je, kaže, odmah potražila na Viber grupi u kojoj su roditelji školskih drugova njene dece, koji su takođe negodovali i rekli da ovo nije realna cena usluge.

- A onda sam zahtevala da objasni zašto trebam da platim 6.000 dinara, na šta je dr Ivana rekla da je to cena iz cenovnika. Međutim, u cenovniku je pisalo „lečenje jednog zuba kompozitom košta 3000 dinara“. Pitala sam zašto da plaćam kompozit, a Ivana nije upozorila da će koristiti kompozitnu plombu i ne mogu da proverim da li je to tačno ili ne. A tražila sam i da objasnim odakle cifra od 6.000 dinara, ako je detetu izlečila samo jedan zub - dodala je.

Doktorka Ivana se ne oglašava

Iako je ovo bila tema broj jedan u Subotici, budući da je Aljona neprijatnu situaciju podelila i u popularnoj subotičkoj Fejsbuk grupi, doktorka Ivana Kuprešanin Nimčević i ordinacija koju vodi nije se oglasila povodom ovog događaja. Umesto toga, javilo se mnogo Subotičana koji su hvalili doktorkin rad, mada to ni u jednom trenutku nije bilo upitno, ali i onih koji su osudili ponašanje doktorke prema strancima u Subotici.

Aljona je tada tražila račun, koji nije dobila, niti je, očigledno, doktorka nameravala da ga izda. Umesto toga je zahtevala da napuste ordinaciju.

- Sa Ivanom smo komunicirali uz pomoć elektronog prevodioca, a ja sam joj napisala: „Ovo mi radite jer sam stranac. Posle ovih reči Ivana me je izbacila. Bilo mi je veoma neprijatno i nisam očekivala da će doktorka, koja treba da bude saosećajna i humana, iskoristi to što ne znam srpski jezik i što mi je dete bolesno, što znači da ja, kako misli, treba dati bilo kakav novac ne upuštajući se u suštinu stvari - rekla nam je sagovornica.

Ona dodaje i da je situacija zabrinula i druge roditelje u Subotici, jer je, očigledno, posredi diskriminacija. Kako nam je rekla Aljona, oni su i po nekoliko puta manje plaćali usluge iste doktorke.

Kurir.rs/Republika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track