ŽENE U SRBIJI NE PRIJAVLJUJU NASILJE ZBOG SRAMOTE I STRAHA OD NASILNIKA: Istraživanja pokazala da najviše veruju porodici
Tribina: zašto žene ne prijavljuju nasilje, Foto: Beta Miloš Miškov

PORAZNO

ŽENE U SRBIJI NE PRIJAVLJUJU NASILJE ZBOG SRAMOTE I STRAHA OD NASILNIKA: Istraživanja pokazala da najviše veruju porodici

Društvo -

Ne smemo dozvoliti da ostanu bez adekvatne ekonomske i psihosocijalne podrške, istakla je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti

Žene u Srbiji ne prijavljuju nasilje jer se plaše nasilnika, ali i zato što ih je sramota. Često nemaju gde da odu, boje se da će biti odbačene od svoje okoline. Ovo su samo neki od razloga nedovoljnog prijavljivanja nasilja u porodici, koje je juče predstavila Institucija poverenika za zaštitu ravnopravnosti i UNDP.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 1.004 žene i pokazalo je da trećina žena smatra bi im pomoglo da se ohrabre da prijave nasilje razumevanje i podrška okoline. Na drugom mestu našla se podrška institucija, za koju se opredelilo 27% ispitanica, ali i finansijska podrška, koja im je vrlo bitna. Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, rekla je da žene u Srbiji dominantno ne opravdavaju nasilje u porodici, ali smatraju da problem nasilja prvo treba rešavati u okviru porodice.

- Mi kao društvo moramo stvoriti klimu u kojoj biti žrtva nasilja ne nosi sa sobom stigmu, osudu i naknadnu viktimizaciju, već podrazumeva podršku svih, od najbližih do društva u celini. Ne smemo dozvoliti da žene koje su preživele nasilje ostanu bez adekvatne ekonomske i psihosocijalne podrške, zato sve institucije iz sistema zaštite od nasilja moraju imati veći stepen saradnje.

73% - kada doživi teške fizičke povrede

64% - kada se nasilje dešava prema deci

62% - kada muž ili partner / član porodice preti da će povrediti njih ili članove njihove porodice

53% - posle prvog šamara ili drugog fizičkog nasrtaja

45% - kada dožive vređanje i ponižavanje

44% - kada joj muž ili partner zabranjuje ili ih ometa da rade, druže se, slobodno se kreću

43% - kada ih muž ili partner / član porodice prisiljava na seksualne odnose protiv njene volje

3% - ni u jednom slučaju nije opravdano da žena prijavi nasilje

*Odgovori anketiranih žena izraženi u procentima na pitanje kada je opravdano prijaviti nasilje

Za efikasno sprečavanje rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici od presudnog značaja je pravovremeno prepoznavanje, otkrivanje i prijava nasilja - poručila je Jankovićeva.

Brankica Janković
Brankica Janković foto: Beta Miloš Miškov

Zabrinjavajuće

Više veruju sigurnim kućama i crkvi nego institucijama

Brankica Janković rekla je da ju je posebno zabrinulo nepoverenje u sistem i državne institucije:

- Više žena je pokazalo da ima poverenja u verske ustanove nego u tužilaštvo. Ohrabrujuće je da žene iz urbanih područja veruju institucijama sistema, što znači da bismo žene iz ruralnih područja mogli da usmerimo u tom pravcu. Podatak da žene najviše veruju sigurnim kućama, kada su u pitanju institucije, takođe je zabrinjavajući, jer tamo je žena našla utočište, pobegla je od nasilja, ali to je loša poruka. Država mora da pokazuje snagu, da zaštiti žene pre nego što do toga dođe.

Žene najviše veruju, kako je pokazalo istraživanje, svojim bližnjima. Ako bi bile žrtve nasilja u porodici, najveći broj žena (38%) prvo bi se obratio članovima porodice. Policiji bi se obratilo 28%, dok bi od prijatelja pomoć tražilo 9% ispitanica. Skoro svaka deseta učesnica u istraživanju, njih 8%, rekla je da se u slučaju doživljenog nasilja u porodici ne bi nikome obratila. Za 73% žena situacija u kojoj žena doživi teške fizičke povrede opravdan je razlog da se nasilje prijavi. Za drugu najčešću situaciju kada je opravdano prijaviti nasilje ispitanice (njih 64%) navodile su nasilje koje se dešava prema deci. U uzorku čak postoji i tri odsto žena koje kažu da ni u jednom slučaju nije opravdano da žena prijavi nasilje.

72% slučajeva porodičnog nasilja žene su prijavile institucijama

84% žena koje je ubio partner ili član porodice nikad se nije obratilo institucijama za pomoć

45% dece uzrasta 1-14 godina kod kuće je izloženo vaspitavanju upotrebom nasilja

Predstavljenju rezultata istraživanja o uzrocima nedovoljnog prijavljivanja nasilja u porodici prisustvovali su Maja Popović ministarka pravde, Jakup Beriš, stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji i Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Saveta Evrope.

Suzana Trajković

Bonus video

00:19

BRUTALNO TUKAO NAGU ŽENU NA TERASI, ONA HTELA DA SKOČI: Jezivo nasilje u Mirijevu, muškarac besneo i gađao automobile

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track